Mörkt och saftigt filmjölksbröd a´la Ida

Till jul så passade jag på att baka ett bröd som jag tog med mig hem till mor och far och sen på julafton även hem till farmor där vi bjöds på julbord. Något kan man ju bidra med och då bidrar jag gärna med hembakta saker där jag vet vad sakerna innehåller, känns på något sätt mycket bättre att äta en skiva då :)

Detta recept fick jag tag på av min svägerska Ida och det tackar jag för, det var super gott! Kommer säkert att bakas flera gånger när jag vill unna mig något gott hembakt! :)

Receptet på detta bröd kommer här nedan

Ingredienser:

  • 1 liter filmjölk
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 2 dl mörk sirap
  • 1 tsk salt
  • 1 liter siktat rågmjöl
  • 2 dl grovt rågmjöl ( jag tog dinkelfullkorn istället)
  • 2 dl solrosfrön
  • 1 dl linfrön ( jag använde chiafrön istället, ett bra tips)
  • 1 dl mandel (det glömde jag totalt bort men det gick bra ändå)

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda filmjölk, bikarbonat, sirap och saltet i en bunke och tillsätt sedan resten och blanda runt ordentligt, obs smeten ska vara lös så tillsätt inte mer mjöl.

Smörj en 2 liters avlång brödform

och tillsätt sedan smeten i den och pudra över lite mjöl.

Sätt in brödsmeten i nedre delen av ugnen i 1 timma.

Efter 1 timma så satte jag på folie över formen och höjde upp den ett hak och sänkte även temperaturen till 175 grader och lät den gå klar i ca 45 min. Här kan du behöva känna med sticka så att den är klar, inget kladd ska fastna på den.

Låt nu brödet svalna inlindad i en bakduk i några timmar, sedan är det bara att njuta av en god skiva alt att man skär upp den i skivor och fryser in den och tar fram allt eftersom man behöver, så får man hela tiden ett färskt och gott bröd!

Lycka till med ditt bröd och undrar du över något så är du mer än välkommen att ställa en fråga nedan i kommentarsfältet :)

Trevlig annandagsjul!