Pepparkakscheesecake med apelsinsmak

Hur underbart låter inte det? Jo det ska jag tala om att det låter fantastiskt gott, vilket gjorde att jag genast gav mig på att baka den här efterrätten/fikan. Så gott att det är värt att ha som efterrätt på julafton!

Inspirtation från @matlagningsmamman

INGREDIENSER

Pepparkaksbotten:

200 gram pepparkakor
75 gram smör

Cheesecakefyllning:

3 st ägg
1,5 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
200 gram Philadelphiaost
3 dl vispgrädde
8 st stora pepparkakor
1 st apelsin

Dekoration:

Pepparkakor
Lingon

GÖR SÅ HÄR

  1. Smält smöret.
  2. Mixa pepparkakorna i en matberedare till ett fint smul.
  3. Häll ner smöret i smulorna, kör matberedaren tills allt blandats.
  4. Tryck ut pepparkakssmulorna i botten av en bakplåtsklädd springform på ca 22 cm.
  5. Ställ i frysen medan cheesecakefyllningen görs.

Cheesecakefyllning:

  1. Knäck äggen och separera äggulor från äggvitor i olika skålar.
  2. Häll ner strösocker och vaniljsocker i skålen med äggulor. Vispa med elvisp tills smeten är pösig.
  3. Tillsätt färskosten och vispa försiktigt ner tills allt blandat sig.
  4. Vispa vispgrädden till fast med hjälp av elvisp i en annan skål. Tillsätt den vispade grädden i smeten med äggulor och Philadelphiaost.
  5. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd försiktigt ned i smeten.
  6. Krossa pepparkakorna till grova smulor och ha ner i smeten utan att röra runt.
  7. Tvätta apelsinen och riv ca 0,5 tsk apelsinskal. Ha ner skal från apelsinen samt ca 1-2 msk apelsinsaft i skålen. Blanda runt försiktigt.
  8. Häll den färdiga cheesecake fyllningen över kakbotten.
  9. Toppa cheesecaken med pepparkakor och lingon efter cirka 1-2 timmar i frysen. Detta för att dekorationen inte ska sjunka ner.
  10. Förvara i frysen 4-6 timmar, gärna mer. Ta fram en liten stund innan servering för en mjuk, krämig konsistens.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *