Julgodis: Saltlakritskola

Att koka kola är något jag mer än gärna gör och provar gärna nya varianter och smaker år för år. Vissa kolor är ett måste och de gör jag utöver dessa nya. Den här passar till den som gillar lakrits. Det är en svag touch av lakrits och den är härligt mjuk. Smälter i munnen. Mums!

INGREDIENSER

  • 100 g Turkisk peppar-karameller
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 ¼ dl vit sirap
  • 25 g smör
  • 2 dl strösocker
  • ½ tsk ättiksprit
  • Garnering: salmiakströssel eller krossad turkisk peppar (går att utesluta helt)

GÖR SÅ HÄR

  1. Krossa eller hacka sönder karamellerna grovt. Det gör du enklast enom att hälla karamellerna i en plastpåse och sedan lindar in i en handduk. Därefter krossar du dem lit grovt med hjälp av en hammare eller något annat tungt föremål.
  2. Koka upp vispgrädde och vit sirap. Tillsätt smör, Turkisk peppar och strösocker.
  3. Låt allt koka på medelvärme till 127 grader.
  4. Klä under tiden en form med bakplåtspapper som är cirka 15 x 15 cm i storlek.
  5. Stäng av värmen när temperaturen uppnåtts, tillsätt ättikspriten och rör om ordentligt.
  6. Häll kolasmeten i formen och efter cirka 30 minuter häll på strössel eller turkisk peppar-krosset om du vill ha på.
  7. Låt kolan sedan stelna i rumstemperatur ett par timmar.
  8. Skär den sedan i rutor med vass kniv, som du sköljer av med varmt vatten efter varje snitt.