Frukostfrallor

Om inte de här är ett av de godaste bröden jag bakat, så säg! Jag blir helt lyrisk med vetskapen om att de här är så fantastiskt lätta att baka och att de blir så himla bra varje gång jag gör dem. Jag lovar, det här är säkert den sjätte gången jag bakar de här goda frukostfrallorna och jag blir aldrig besviken.

De är så lätta att baka ut, och inget kladd heller. Och det krävs inget extra mjöl vid utbakningen vilket betyder att det är perfekt mängd mjöl i degen redan från början.

Receptet kommer ifrån Fredriks Fika – T a c k för bästa receptet Fredrik.

Och som vanligt, väg mjölet – det gör verkligen hela skillnaden!

INGREDIENSER

  • 25 g jäst
  • 1,5 dl vatten
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 msk honung
  • 450 g vetemjöl (7,5 dl)
  • 1 tsk salt
  • 50 g rumsvarmt smör
  • Pensling: 1 ägg och fröer: t.ex vallmo, sesam eller likanden.

SÅ HÄR GÖR DU

  1. Ta fram jästen och smöret (som du vägt för exakthet) och låt det bli rumsvarmt en stund innan du ska påbörja bakningen.
  2. Smula jästen i en bunke.  
  3. Ljumma upp vatten och mjölk till cirka 35-37 grader (fingervarmt) i en kastrull.
  4. Lös upp jästen med degvätskan och tillsätt honung, vetemjöl (som du vägt) och salt och börja arbeta ihop degen i bakmaskin.
  5. Tillsätt smöret och arbeta degen i minst 10 minuter i maskin tills du har en smidig och elastisk deg som släpper från kanterna från bunken.
  6. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa 30 minuter.
  7. Ta upp degen ur bunken och forma degen till en rulle. Om du vill ha exakt storlek på frallorna rekommenderar jag att du väger varje del till cirka 70 g. Annars delar du degen i lika stora delar utan våg.
  8. Rulla till runda frallor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  9. Täck med en duk och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
  10. Sätt ugnen på 250 grader.
  11. Pensla frallorna med uppvispat ägg och strö över valfria frön, riven ost eller låt de vara helt naturella.
  12. Baka mitt i ugnen 8-10 minuter tills frallorna har fått fin färg. Håll koll på färgen!
  13. Låt frallorna svalna på galler. Ät och njut eller frys in. Om du ska frysa in frallorna, låt de svalna helt innan.

Hoppas att du kommer bli lika lyrisk som mig när du provat dessa!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *