Doughnuts i ugn

Mumsiga munkar som du enkelt gör i ugnen. Det går att fritera dem istället om du hellre vill det, men jag föredrar att göra i ugnen. De blir såklart aldrig likadana som när du friterar, men de smakar underbart gott även om de är gjorda i ugnen.

Ta på glasyr, eller låt doppa dem bara i socker, eller gör lite av båda för att variera.

INGREDIENSER:

  • Deg:
  • 1,25 dl mjölk, rumstempererad
  • 0,5 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 25 g jäst, gärna rumstempererad
  • 1 ägg
  • 300 g vetemjöl (cirka 5,5 dl)
  • Sockerlag:
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 dl vatten
  • Chokladglasyr:
  • 0,75 dl mjölk
  • 330 g florsocker (5,5 dl)
  • 40 g kakao (1 dl)
  • 0,5 tsk salt

SÅ HÄR GÖR DU:

  1. Arbeta samma alla ingredienser i en köksassistent med krok. Kör cirka 10 minuter eller tills den känns elastisk och fin. Låt degen vila täckt under plastfolie i 15 minuter.
  2. Kavla ut degen 1,5 cm tjock och stansa ut rundlar som är cirka 8 cm i diameter.
  3. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper och stick ut ett litet hål i mitten, jag använde baksidan på en tyll.
  4. Täck med bakduk och låt jäsa 1 timme till dubbel storlek.
  5. Sätt ugnen på 175 grader. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter tills de fått fin färg.
  6. Medans munkarna är i ugnen kokar du ihop socker och vatten i en liten kastrull.
  7. Pensla direkt med sockerlagen på munkarna när du tagit ut dem ur ugnen. All sockerlag ska gå åt!
  8. Chokladglasyr: Mätt upp alla ingredienser till glasyren i en kastrull.
  9. Värm på medelvärme tills den är glansig och len. Doppa dina munkar i glasyren. Tips! Låt kastrullen stå kvar på plattans eftervärme, på så sätt håller du glasyren varm så den inte stelnar.
  10. Toppa med valfritt strössel, hackade nötter eller riven choklad.

TIPS! Om du tänkt frysa in munkarna, gör det efter att du penslat på sockerlagen och när de har svalnat helt. Glasyren gör du den dagen du tänkt äta dem istället.