Nyårsefterrätt – Chokladterrin med sirapsrostade nötter, vaniljkräm och färska hallon

Tyvärr så hade jag inte tiden nog att ta ett kort på huvudrätten ( parmalindad oxfilé med svampkräm, balsamvinägersås och rostad potatis) som jag lagade på nyår. Den blev verkligen kanon god så den kan jag verkligen tipsa er om att bjuda på vid tillfälle. Så jag får helt enkelt hoppa direkt till efterrätten istället. Lång beskrivning men värt den jag lovar! :) 

Chokladterrin med rostade nötter, vaniljkräm och färska hallon 

Chokladterrin (ca 10-12 bitar)

  • 300 gram mörk choklad
  • 300 gram ljus choklad
  • 300 gram vit choklad
  • 4,5 dl vispgrädde

Gör såhär

Värm 2 dl grädde under omrörning (den ska inte koka) och smält ner den mörka chokladen. Klä en bakform, ca 1 1/2 liter, med plastfolie och häll ner chokladkrämen. Låt stå i kylen någon timme eller två tills den stelnat. Värm därefter 1 1/2 dl grädde och smält ner den ljusa chokladen. Rör tills krämen blir slät och häll över den mörka chokladen. Ställ för att stelna. Värm 1 dl grädde och smält ner den vita chokladen. Häll smeten i formen och ställ i kyl. Låt den stelna och täck sedan med plastfolie och låt stå i kylen minst över natten. Vid servering Skär upp terrinen med varm kniv.

Vaniljkräm

  • 1 dl smetana
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 3 msk florsocker

Gör såhär

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Blanda dessa med resten av ingredienserna och vispa till en slät kräm. Låt stå i kyl och servera till terrinen.

Rostade sirapsnötter

  • 1/2 dl grovt hackade hasselnötter
  • 1/2 dl grovt hackade sötmandlar
  • 2 msk ljus sirap

Gör såhär

Rosta nötterna lätt i torr stekpanna, se till att de inte bränns. Ringla över sirap, rör om och låt puttra en minut. Häll upp på bakplåtspappersklädd liten plåt och låt svalna.

Servera ihop med övriga komponenter.

Chokladterrin med sirapsrostade nötter 2

Chokladterrin med sirapsrostade nötter 3

Chokladterrin med sirapsrostade nötter 4

Chokladterrin med sirapsrostade nötter 3

Gillar man choklad så är denna eftterätt något att testa. Perfekt att förbereda dagen innan också så har man bara själva upplägget kvar på bjud-dagen :) 


Kommentera


*

85 + = 95