Nyårsförrätt – Räksoppa med hembakat vitlöksbröd

Detta nyår som var, bjöd vi hem våra föräldrar och så Peters syster för att fira in nya året med en härlig 3-rätters middag. Vi lagade all mat och ville passa på att skämma bort våra föräldrar lite som tack för att de finns och alltid ställer upp och tar så bra hand om våra barn.

Menyn uppskattades nog av alla!

Receptet på vitlökabrödet kommer ifrån lindasbakskola. Grymt gott och härligt luftigt! Ska baka en sats till bara för att det var så enkelt och frysa in det tills näst gång det är dags att bjuda på soppa här hemma.

Räksoppa med räkost

 • 3 rivna morötter
 • 2-3 msk olja
 • 1,5 liter vatten
 • 2 fiskbuljongtärningar
 • 400 g Kavli räkost
 • 2 dl creme frache
 • 2 msk hummerfond
 • hackad dill
 • cayannepeppar

Gör så här:

Fräs morötterna mjuka i oljan. Häll i vattnet och fiskbuljongtärningarna. Koka i 15 minuter. Rör ner räkosten och creme frachen försiktigt så att det inte klumpar sig. Koka några min till, häll i hummerfond tillsammmans med den hackad dillen. Smaksätt med cayanne och peppar och låt puttra lite till. Vill man ha soppan krämigare kan man reda av med lite redning (jag använde det då den blev lite tunn i mitt tycke annars utan). Smaka av och servera sedan tillsammans med det underbara vitlöksbrödet nedan :)

Hembakat vitlöksbröd

 • 25 g jäst
 • 2 ½ dl vatten, ljummet
 • 

1 tsk salt
 • 1 pressad vitlöksklyfta
 • 
2 msk rapsolja
 • 

6–8 dl vetemjöl

Garnering: 1 vitlöksklyfta, 1 msk rapsolja och flingsalt.

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, pressad vitlöksklyfta och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter (jag använde min underbara elvisp till detta). Låt degen jäsa under bakduk i 45–50 min. Tryck ut degen till en rund kaka, ca 2 cm tjock, på en plåt med bakplåtspapper. Dela degen i sexton bitar ca.med en degskrapa eller kniv. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.

Sätt ugnen på 250 grader. Pressa vitlökslyftan i en skål och blanda med oljan. Pensla blandningen på degen. Strö över flingsalt. Grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min.

Låt det svalna på ett galler.

Hembakat vitlöksbröd

Hembakat vitlöksbröd 1

Delad med degskrapa, jäsning 30 min till.

Hembakat vitlöksbröd 2

Innan ugnen, penslad med olja, vitlök och så flingsalt över.

Hembakat vitlöksbröd 3

Klar, nu ska den vila på ett galler tills den svalnat.

Hembakat vitlöksbröd 4

Hembakat vitlöksbröd 5