Hemgjord kebab..

Blev vårat fredagsmys.. tanken var att jag skulle hunnit klart med kebaben tills på torsdagskvällen så vi kunde äta det då, men det tog sin lilla tid och sen skulle det kylas innan man steker det så ja, det fick bli köpmat istället och så bestämde vi att äta kebaben på fredagen istället.

Så om du är sugen på kebab på samma dag så rekommenderar jag att köpa istället, för som sagt det tar 4 timmar i ugnen och sen lite kylning på det, men klart är man ledig och gör det direkt på morgonen så hinner man ju självklart klart. En kul rätt att bjuda på till gästerna kanske? äta med pitabröd eller med pommes eller som en kebabsallad helt enkelt.

Sås blev det också hemgjord, jag var lite sådär till den faktiskt hade nog hellre använt mig av den såsen som jag använder till pizzan vanligtvis, men både sambo och syster tyckte den var god, så det kanske bara var jag som hade en dålig smakdag :)

Här kommer iaf receptet till dig som är sugen på att bjuda på hemgjord kebab.

Ingredienser till kebab:

  • 800-900 g blandfärs
  • 2 msk kycklingfond
  • 1 tsk lökpulver
  • salt och svartpeppar
  • 2 msk potatismjöl

Ingredienser till kebabsåsen:

  • 2 dl A-fil
  • 1 dl gräddfil
  • 1 tsk majonäs
  • 1 1/2 tsk ketchup
  • 4-5 droppar chilisås
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • salt

Gör kebaben såhär:

Blanda ihop blandfärsen med kryddorna och fonden. Tillsätt sedan potatismjölet och blanda runt. Forma smeten till en rulle (var noga med att knåda smeten ordentligt så att inga ”luckor” uppstår).

Packa in dubbelt aluminiumfolié till en hård rulle och låt ändarna vara öppna så att köttsaft och fett kan rinna ut, lägg rullen på en ugnsplåt och kör in den i 3 timmar på 100 grader.

Stäng sedan av ugnen och låt rullen vara kvar 1 timme. Ta ut den och låt den svalna en stund i rumstemperatur innan du ställer den för kylning i kylskåpet.

När rullen svalnat skär du remsor med hjälp av en osthyvel.

Värm sedan på kebaben i stekpanna på låg värme i olja och krydda med lite kebabkrydda. Kebaben klar.

Gör kebabsåsen såhär:

Blanda först a-fil och gräddfil, tillsätt sedan resten av ingredienserna en i taget och smaka av noga och ofta tills du blir nöjd.

Kebaben är nu klar att serveras och du väljer själv tillbehör, som sagt vi åt med pitabröd, en klassisk kebab med bröd fast den är gjord av mig :)