Äppelkaka

Hallåååå, i´m back.. för tillfället, snart är det semestertider och det blir lite resor hit och dit så då kommer jag inte ha möjlighet att uppdatera så mycket här. men sen när hösten kommer igen så hoppas jag på att jag har många bra inlägg att erbjuda er :)

Igår hade jag två överblivna äpplen som jag kände för att baka något med, och då fick det bli en äppelkaka. Om jag hade fått ändra något till nästa gång så hade jag nog tagit ut kakan någon minut tidigare, nu glömde jag bort att kolla kakan innan tiden var slut, men den gick klartt att äta. Hade inte heller vaniljsås hemma så idag får det bli att åka och inhandla det, så några av mina kollegor kan få smaka.

Jag hittade detta receptet på kryddburken.se och gjorde nog inga ändringar alls, jo förresten som vanligt bytte jag ut vaniljsocker mot vaniljpulver..

Ingredienser

  • 2-3 st äpplen
  • 1½ dl socker
  • 1 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 50 gram smält smör
  • ½ dl vatten
  • Pärlsocker till garnering

Gör så här:

Smält smöret & låt det svalna. Vispa ägg & socker pösigt!
Tillsätt smör, vatten och mjölblandningen. häll ner smeten
i en smord ugnsform, gärna med löstagbara kanter.

Skala och klyfta äpplena och lägg dom i en skål och häll på lite socker och kanel och blanda runt.

Tryck ner äppleklyftorna i smeten och strö på lite pärlsocker. Grädda i ugnen i 175 grader på nedersta gallret i ca 45 min ( känn med sticka, ska inte fastna något).

Ta ut kakan och låt svalna en stund innan du tar bort kanterna på formen.

Ät som den är eller med vaniljsås/vaniljglass.