I helgen bakade jag ett gott och nyttigt solrosbröd och gjorde en egen superlätt majonäs, så vad passade inte bättre än att göra räkmacka av detta?
Jag bjöd över min kära familj i lördags och vi åt det som en sen frukost/tidig lunch till OS på tv:n, hur mysigt som helst!
Receptet på Solrosbrödet är numera en standard att baka någon gång i veckan här hemma och det bästa är att det inte alls är så olikt vanligt bröd i konsistensen. Receptet är taget ifrån en mycket inspirerande blogg vid namn bakasockerfritt. En mycket bra blogg för den som vill undvika sockret och det vanliga mjölet, här kikar jag in flera gånger i veckan!! Gör gärna flerdubbla satser av brödet när du ändå håller på, perfekt att frysa ner!
För att göra brödet behöver du:
- 1 ägg
- 1 msk olja
- 40 gram gräddfil (använder istället turkisk yoghurt, ca 2 msk)
- 1/3 dl solrosfrön
- ½ msk kokosmjöl
- 2 msk mandelmjöl
- 1 msk vetekli (jag byter ut detta mot antingen mer mandelmjöl eller kokosmjöl)
- 1 tsk fiberhusk
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk stevia strö eller annan sötning tex honung
- 1 krm salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Mixa solrosfröna till ett mjöl och blanda med resterande torra ingredienser.
Rör ner olja, ägg och gräddfil (turkisk yoghurt) och blanda noga till en deg.
Låt svälla i ca 5 minuter.
Blöt händerna och gör 3 runda bullar av degen och platta ut något, lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter.
För att göra din egna hemgjorda majonnäs behöver du:
- 1 helt ägg
- 1-1,5 tsk dijonsenap (går med vanlig senap också)
- 1 krm salt
- Lite vitpeppar
- 2 tsk vitvinsvinäger
- 2 dl neutral olja, tex en neutral rapsolja
Gör så här:
Se till att alla ingredienser har samma temperatur, det är grunden för att lyckas med majonnäsen.
Lägg ingredienserna i en hög, smal bägare. Ställ ner stavmixern på botten och sätt på högsta effekt. Höj sakta stavmixern upp mot ytan under ca 5 sekunder, vicka fram och tillbaka och upp och ner lite tills all olja blandats i.
[…] däremot är skeptiskt till denna soppa – ingen mat påstår han :). Men gör man ett gott lchf bröd till så blir den helt klart en mättande rätt som kan ätas när som […]