Bästa receptet för goda och saftiga Lussekatter

Det är magiskt att jobba med en deg som inte kladdar, som inte behöver tillsättas något mjöl till och som bara är såå enkel att baka ut. Igår blev det lussekattsbak här hemma och jag bara älskar det här receptet, jag kommer aldrig behöva använda något annat sätt att göra lussekatter på i framtiden. Underbart sätt att få till fina katter.

Tack för bästa receptet Brinken Bakar

INGREDIENSER

Saffransdeg

  • Saffransblandning:
  • 0,5 gram saffran
  • 10 gram kokande vatten (1 msk)
  • 10 gram strösocker (1 msk)
  • Fördeg:
  • 250 gram mjölk (2,5 dl)
  • 275 gram mjöl (4,5 dl)
  • 25 gram jäst
  • Saffransdeg:
  • 250 gram vetemjöl (drygt 4 dl)
  • 100 gram socker (dryg 1 dl)
  • 5 gram salt (1 tsk)
  • 100 gram rumsvarmt smör

Till utbakningen
Russin
1 ägg

GÖR SÅ HÄR

  1. Blanda saffran, socker och vatten i en liten skål och låt dra i cirka 20 minuter.
  2. Ta fram smöret så att det hinner bli rumsvarmt.
  3. Gör fördegen: Smula jästen i bunken till köksassistenten och värm mjölken till 30 grader i en kastrull. Blanda sedan ihop till en lös deg med mjölet och saffransblandningen. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
  4. Tillsätt sedan resten av vetemjölet, sockret och saltet och knåda i maskin i ett par minuter.
  5. Tillsätt det rumsvarma smöret och knåda till en smidig deg som är slät och glansig, det tar cirka 10-15 minuter.
  6. Låt degen vila i cirka 20-30 minuter på bänken. Den ska inte jäsa utan bara ‘slappna av’ så att den går att hantera utan att den vill dra ihop sig.
  7. Baka sedan ut lussekatterna som du vill ha dem, du behöver inget mjöl till utbakningen. Snyggaste lussekatterna får man om kavlar ut degen till en rektangel, skär i remsor med pizzaslizern och sedan rullar ihop till katter, se bilder nedan.
  8. Lägg bullarna på plåtar och täck över med en bakduk, låt dem sedan jäsa till cirka dubbel storlek, det tar minst ett par timmar 2-3 timmar uppskattningsvis.
  9. Lägg russinen i blöt i 20 minuter innan det är dags för gräddning. Sätt sedan russinen i bullarna och baka av dem.
  10. Grädda i 210 grader varmluft, (230 grader vanlig), i cirkaa 8 minuter tills de fått fin färg.
  11. Gör i ordning ägg som du blandat med en gnutta vatten och salt och vispa ihop.
  12. Så fort du har tagit ut dem ur ugnen, pensla dem med ägget. Pensla runt hela så att de blir glansiga och fina.
  13. Låt svalna på galler under bakduk och frys sedan in dem när de svalnat helt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *