Shackhjärtan

En klassisk mördegskaka som har tagits till en ny nivå nämligen schackhjärtan. Och det har jag såklart inte kommit på själv utan det har Brinken Bakar givetvis kommit med inspiration till. Bjud på de här i jul och impa på gästerna.

INGREDIENSER

Ljus deg
180 g vetemjöl (3 dl)
30 g florsocker (0,5 dl)
2 tsk vaniljsocker
125 gram kallt smör
1 msk kallt vatten

Mörk deg
180 g vetemjöl (3 dl)
15 g kakao (2 msk kakao)
30 g florsocker (o,5 dl)
2 tsk vaniljsocker
125 g kallt smör
1 msk kallt vatten

GÖR SÅ HÄR

  1. Lägg alla ingredienser till den ljusa degen i en matberedare och mixa tills det går ihop till en deg, överarbeta inte, den ska precis gå ihop till en deg. Plasta in den och låt vila i kylen 1 timme.
  2. Gör sedan samma sak med den mörka degen som ovan.
  3. Kavla ut drygt halva av den ljusa degen så att den är ca 1 cm tjock, jämt över hela. Skär sedan 1 cm breda ’pinnar’ av den.
  4. Gör likadant med drygt halva av den mörka degen.
  5. Lägg in pinnarna i kylen i 10 minuter.
  6. Bygg sedan din kaka genom att lägga varannan ljus och varannan mörk i 4 rader brett och 4 rader högt. Se till att de är helt ihoptryckta.
  7. Rulla resten av den ljusa och mörka degen till tjocka korvar och dela dem på hälften på längden. Den måste vara lika tjock som den stubben som du byggt ovan.
  8. Lägg den ljusa på ena sidan av stubben och den mörka på den andra. Tryck till och forma till.
  9. Låt vila i kylen tills hela rullen är kall.
  10. Det två delarna som blir över av den ljusa och mörka degen, kan du göra valfria kakor av. Kanske vanliga schackrutor? Låt de också vila i kylen tills det är dags för att baka av.
  11. Sätt ugnen på 175 grader och skiva sedan kakorna i cirka 7 mm tjockt och lägg på en plåt.
  12. Baka i ca 10-12 minuter.
  13. Låt svalna helt innan du förvarar i tättsluten burk. Eller frys in dem när de svalnat. Håller i cirka 3 månader i frysen.

Kolla in Brinken Bakar’s instagram för att se hur hon har gjort dem. Kanske är det enklare att förstå.

Lycka till med bakandet!