Vaniljbullar/solbullar/solkensbullar

Kärt barn har många namn som synes, och det finns säkert fler namn på den här underbara vaniljbullen, som jag i alla enkelhet kallar den. Den blev så bra och så god och saftig så du förstår inte. Jag skulle nästan säga att jag tyckte den smakade som en vaniljmunk, som jag förövrigt älskar! Jag bakade bullarna något mindre i storlek för att jag vill att den som fikar ska kunna ta av fler sorter istället för en stor jättebulle. Det gör du såklart som du själv föredrar.

Receptet kommer från Brinken Bakar och den här bullen är gjord på en annan metod som heter Tanzhong som är en japansk teknik. Läs mer om detta på hennes bakblogg. Degen upplever jag något klistrigare än vanligt, men lugn efter att den gått i maskin ett bra tag och vilat en stund därefter, är det inga som helst problem att få till runda bollar, utan kladd.

INGREDIENSER

Vetedeg tangzhong

  • Steg 1:
  • 40 g vetemjöl (gärna special) (2/3 dl)
  • 200 g mjölk (2 dl)
  • Steg 2: 
  • 460 g vetemjöl (gärna special) (ca 7,5 dl)
  • 90 g strösocker (1 dl)
  • 20 g färsk jäst
  • 175 g kall mjölk (1,75 dl)
  • 2 tsk nymortlad kardemumma
  • 1 ägg
  • 75 g kallt smör i tärningar
  • 0,5 tsk salt

Vaniljkräm

  • 45 gram äggula (ca 2)
  • 65 gram strösocker (2/3 dl)
  • 15 gram majsstärkelse (2 msk)
  • 2 dl mjölk
  • 15 gram smör
  • 1 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker

Till dekoration

  • 30 g smör
  • strösocker

GÖR SÅ HÄR

  1. Börja med att göra vaniljkräm genom att blanda äggulor, socker och majsstärkelse i en bunke.
  2. Ta fram smöret och vanilj så att det är redo.
  3. Häll upp mjölken i en kastrull och koka upp den.
  4. Tag av plattan när mjölken precis kokat upp och häll den i bunken med äggblandningen under vispning och häll sedan tillbaka allt i kastrullen.
  5. Värm på medelvärme under konstant omrörning tills krämen tjocknar.
  6. Tag från plattan och tillsätt smör och vanilj.
  7. Häll över vaniljkrämen i en ny bunke/skål och lägg över plastfolie och ställ i kylen tills det svalnat.
  8. Vetedeg tangzhong steg 1: Häll 2 dl mjölk och 40 g mjöl i en kastrull och värm under omrörning tills det tjocknar. Kyl sedan ned till minst rumstemperatur, gärna kallare än så. Det gör du antingen genom att ställa kastrullen i ett vattenbad med kallt vatten en stund, eller ställer in i kylen.
  9. När den är kall. Blanda den plus allt annat (utom smöret och saltet) i en bunke till din köksmaskin.
  10. Kör degen i minst 10 minuter på låg hastighet (hastighet 1) innan du tillsätter smör och salt. Kör degen i 10-15 minuter till, också där på låg hastighet. Den ska alltså gå läääänge i maskinen. Min deg gick i över 20 minuter innan jag fick den sådär elastisk. Gör gärna ett glutentest genom att ta en bit av degen och dra ut den mellan fingrarna. Den ska vara vara väldigt elastiskt och kunna bli väldigt tunn. Känns den ”kort” i konsistensen och går av måste du köra degen mer.
  11. När du är nöjd med din deg, låt den vila i bunken i 10-15 minuter. Gärna i kylen.
  12. Ta ut bollar av degen, 60 g styck, om du vill ha ungefär 16 st stora bullar, 30 g styck för mindre bullar, cirka 33 st.
  13. Rulla dem runda och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Tryck hål i mitten med din tumme. Om du upplever den klistrig, ta lite vetemjöl på tummen och prova igen att göra ett hål.
  14. Låt dem sedan jäsa under handduk eller plastfolie i 1,5-2 timmar.
  15. Ta fram vaniljkrämen ur kylen en stund innan det är dags för fyllning.
  16. Sätt ugnen på 200 grader varmluft (220 grader vanlig ugn).
  17. Gör om hålet i bullarna och fyll hålet med vaniljkräm. Fyll så mycket som du vill ha och så mycket det räcker till, då det inte kommer att svälla eller bubbla över i ugnen.
  18. Grädda i 8-10 minuter, beroende på storleken på dina bullar. De ska vara i ugnen tills de har fått fin färg.
  19. Ta ut och låt svalna på plåten.
  20. Om du ska äta/servera dem direkt, pensla på med smält smör och doppa dem i strösocker innan servering. Om du ska frysa dem, gör det utan smör och socker och gör det här momentet vid det senare tillfället, efter att bullarna har tinat.


Hoppas att min steg-för-steg beskrivning fungerade bra och att du lyckades. Låt mig annars veta så ska jag försöka vara ännu mer tydlig nästa gång.

Mina bullar vilar just nu i frysen och ska snart tas fram igen och avnjutas. Så gott!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *