Klassiska semlor med fluffigaste grädden

Semlor kan vara det bakverk som jag äter allra minst under året men som jag tycker är supergott. Och särskilt kul är det att göra allt från grunden, bröd som mandelmassa. Den här gången provade jag ett recept från Camilla Hamid, som är drottning av bakverk. Älskar allt hon bakar och hon är dessutom så bra på att utförligt beskriva hur man gör.

Vill du också veta hur du gör en alldeles fluffig grädde som du sedan ska spritsa? Kolla in beskrivningen nedan.

INGREDIENSER

  • 50 g rumstempererade färskjäst (blå)
  • 5 dl rumstempererade mjölk
  • 150 g mjukt rumstempererat smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 st rumstempererade ägg
  • 1 msk nymortlad kardemumma (eller färdigmalen)
  • cirka 14-15 dl vetemjöl
  • 1 ägg + 1 msk vatten + 1 nypa salt att pensla bullarna med
  • Slät mandelmassa:
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1.5 dl florsocker
  • 2 msk vispgrädde
  • Montering & dekoration:
  • 6 dl vispgrädde
  • florsocker att dekorera med
  1. Smula jästen i en bunke och lös upp med mjölken.
  2. Tillsätt därefter smör, strösocker, ägg, kardemumma och hälften av vetemjölet och arbeta ihop till en kladdig deg.
  3. Ha sedan i saltet och lite mjöl i taget tills du får en kladdig men hanterbar deg.
  4. Fortsätt knåda i 10 minuter med maskin på medelhastighet eller 20 minuter om du knådar för hand.
  5. Dela degen i 18 lika stora delar om du vill göra medelstora semlor och 32 delar om du vill göra minisemlor.
  6. Kupa handen över en degbit i taget, tryck försiktigt mot bakbordet samtidigt som du rullar bollen inuti din kupade hand mot bordet tills du får en helt slät och fin boll.
  7. Lägg bollarna på plåtar med bakplåtspapper med generöst med mellanrum mellan dem. Platta till dem lite lätt och täck med bakduk.
  8. Låt jäsa i 2-3 timmar. Du vet att de jäst tillräckligt när de är minst dubbelt så stora.
  9. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  10. Pensla bullarna med en blandning på ägg, vatten och salt som du vispat ordentligt med penseln eller gaffel så att den är helt klumpfri.
  11. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter eller tills de fått fin färg och är helt genomgräddade.
  12. Låt svalna på galler medan du gör mandelmassan.
  13. Mandelmassa: häll i mandelmjöl, florsocker och flytande vispgrädden i en mixer. Mixa ihop. Tillsätt lite vatten för att få önskad konsistens så att du kan spritsa den om du vill det. Låt vila i rumstemperatur.
  14. Klipp triangulära lock till bullarna med hjälp av en sax. Klipp neråt (se videon hos Camilla Hamid) för att samtidigt gröpa ur bullen. Ta bort överflödigt innanmäte av bullen som följer med locket.
  15. Vispa grädden: vispa grädden i en bunke med elvisp på medelhastighet till mjuka toppar om du ska spritsa ut grädden annars vispa lite till om klickar ut med sked. Se tips nedan hur du får en fluffig och luftig grädde.
  16. Fyll bullarna med mandelmassa och vispgrädde. Lägg på locket och pudra med florsocker. Servera direkt.
  17. Ska du inte servera alla semlor på en gång? Fyll bara så många bullar som du ska äta. Resten av bullarna förvarar du torrt och svalt i plastpåse eller liknande som sluter tätt. Eller fryser in dem till ett senare tillfälle.

TIPS! För perfekt vispad grädde – fluffig och formfast utan att den skär sig.

  • Använd kylskåpskall vispgrädde och välj 40 %-ig vispgrädde.
  • Ställ in metallbunken och gärna visparna i kylskåp en stund innan du ska vispa.
  • Tillsätt 1 knivsudd bakpulver i grädden innan du vispar upp den. Och nej, det kommer inte smaka något eftersom mängden är så pass liten :)
  • Vispa på medelhastighet istället för hög hastighet för att få in så mycket luft i grädden som möjligt.
  • Grädden är klar när det börjar bli fina spår efter vispen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *