Hallongrottor

Av alla småkakor är den här en av mina storfavoriter. Den fullkomligt smälter i munnen och är så sjukt god. Dessutom går den snabbt att göra. En riktig klassisker som förtjänar sin rätt på fikabordet, helt klart.

@Fridasbakblogg har underbara recept som är väl genomprövade, vilket gör att jag oftar går dit och kollar på hennes underbara bakverk och inspireras av. Så även med denna mördegskaka.

INGREDIENSER

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1.5 dl hallonsylt

GÖR SÅ HÄR

  1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader och placera ut 20 stabila mindre muffinsformar på en plåt. Ställ åt sidan.
  2. Knåda ihop alla ingredienser till en smidig deg och knåda bara tills degen precis går ihop. Har du matberedare? Använd den med kniv istället om du vill undvika kladd.
  3. Rulla till 20 jämnstora bollar och lägg dem i formarna.
  4. Tryck ner tummen, eller använd skaftet på kaveln i varje degboll, så att det bildas en grop i mitten. Fyll sedan groparna med hallonsylt.
  5. Grädda kakorna mitt i ugnen i cirka 10-20 minuter, till de fått en gyllene färg. Beror helt på din ugn hur länge du behöver ha dem inne. Mina blev klara efter närmare 20 minuter då de blev lite stora.
  6. Tag ut och låt svalna helt på plåten de står på i ungefär 1-2 timmar.
  7. Lägg sedan över dem i en kakburk och förvara i rumstemperatur eller frys in dem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *