Piroger med ost och skinka

Perfekta piroger att ha i frysen för att ta upp när man blir sugen, eller som mellanmål till barnen då och då.

Det var lite trix att få till formen liknande köpepirogerna Gorby, men det gick ändå relativt bra; spelar ju egentligen ingen roll hur de ser ut, bara de smakar bra.

Nästa gång är min tanke att fylla med köttfärssås (som ej är för rinnig) det tror jag skulle smaka gott, fyll de med vad du känner för egentligen.

Recept från lindasbakskola as usual :)

Hemgjorda piroger med ost och skinka,16 st

  • 25 g jäst
  • 2 dl mjölk, fingervarm
  • 2 dl vatten, fingervarmt
  • 1 ½ tsk salt
  • 3 msk rapsolja
  • 8–9 dl vetemjöl

Fyllning

  • 2–3 msk tomatpuré
  • 200–300 g ost, riven
  • ca 200 g skinka, skivad
  • oregano

Gör så här:

Börja med att smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten (fingervarmt) och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter antingen i balmaskin eller för hand med elvisp. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min eller till dubbel storlek.

Dela degen i ca 16 bitar. Kavla ut dem till ovaler, ½–¾ cm tunna, på ett mjölat bakbord.

Bred ut ett tunt lager tomatpuré i mitten på degbitarna.

Lägg 1–2 msk riven ost samt ungefär lika mycket skivad skinka i en liten hög mitt på degbitarna. Strö över oregano.

Nyp ihop kanterna med fingrarna, börja med båda kortsidorna först och sen kör som det känns bra.

Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa (utan bakduk) i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Som godast nygräddade men som jag skrev tidigare går det utmärkt att frysa in.

Piroger med ost och skinka

Piroger med ost och skinka 1

Piroger med ost och skinka 2

Piroger med ost och skinka 3

Piroger med ost och skinka 4Piroger med ost och skinka 5

Piroger med ost och skinka 6

Piroger med ost och skinka 7


Kommentera


*

92 − = 82