Hembakta polarkakor

Skulle man kunna leva på bara en sak då skulle jag lätt välja hembakat bröd! Finns inget som är så gott som en nybakad macka med massa gott pålägg på.

Idag bakade jag dessa otroligt goda ”polarbröd” och jag njöt verkligen av varje tugga. Vi äter inte bröd vanligtvis här hemma och därför blir det extra lyxigt när vi väl äter det.

Jag rekommenderar att frysa in brödet som man inte tänkt att äta samma dag som man bakar det för att undvika att det blir torrt. Och på så sätt får man en känsla av att det är nybakat igen varje gång.

Hemgjorda polarkakor ca 16 st 

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk, fingervarm
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • ¾ dl ljus sirap
  • 1 ½ tsk salt
  • 6 dl rågsikt
  • 4–6 dl vetemjöl

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med den fingervarma mjölken. Tillsätt rumsvarmt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg i balmaskin eller med elvisp med degkrokar. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min eller till dubbel storlek.

Kavla ut degen på ett mjölat bakbord, ca 1 cm tjock. Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga tätt med en gaffel.
Stansa ut rundlar, ca 13–14 cm i diameter.
Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.

Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bröden mitt i ugnen i 6–9 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

Sen är det bara att njuta av det himmelskt goda brödet!

Hembakta polarkakor 5

Hembakta polarkakor 4

Hembakta polarkakor 2

Hembakta polarkakor 1