Maräng/sockerkakstårta med jordgubbar

Härligt god och somrig tårta som passar perfekt nu till midsommar eller varför inte på nästa kalas.

Jag gjorde den här tårtan till mitt födelsedagsfirande i april och den var super! Ett tips bara, vispa grädden fastare så kommer också marängen att vara krispigare. Jag råkade ha den för lättvispad och då blev marängen mjuk.

Recept kommer från minabakverk.se

Du behöver följande:

1 långpanna sockerkaksbotten –

  • 150 g smör
  • 2 dl socker
  • 8 äggulor
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 4 msk mjölk

Maräng –

  • 8 äggvitor
  • 4 dl socker
  • 50 g mandelsplitter (går att utesluta)

Topping –

  • 200 g mörk choklad (eller chokladsås)
  • 5 dl vispgrädde
  • 1/2 liter jordgubbar

Gör så här:

Förbered med att sätta ugnen på 150 grader varmluft och klä en långpanna med bakplåtspapper. 

1. Dela smöret i små tärningar så det blir mjukt och vispa det luftigt med sockret.
2. Separera äggen i vitor och gulor och ställ undan vitorna så länge. Tillsätt sedan en äggula i taget och fortsätt vispa.

3. Blanda vetemjölet med bakpulvret och sikta ner det i smeten varvat med mjölken och rör runt med luftiga tag.

4. Bred ut smeten i en den bakplåtspappersklädda långpannan.

5. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör ner sockret försiktigt till en jämn smet.

6. Bred marängen jämnt över sockerkakssmeten och strö mandelsplittret över.

7. Grädda tårtan i mitten av ugnen i cirka 45 minuter och stäng sedan av ugnen och låt den stå kvar i eftervärmen ett tag.

8. Smält chokladen i ett vattenbad och ringla sedan över den över marängen.

9. Vispa grädden och bred på den på tårtan eller spritsa den fint.

10. Rensa jordgubbarna och skär dem i delar och lägg dem på tårtan.

Tårtan går bra att förbereda dagen innan, men låt den stå med plastfolie runt formen i rumstemperatur så att marängen håller sig krispig.

Maräng/sockerkakstårta

Maräng/sockerkakstårta  1

Maräng/sockerkakstårta 2

Maräng/sockerkakstårta 3

Maräng/sockerkakstårta 6

Maräng/sockerkakstårta 5

Maräng/sockerkakstårta 4

 

 


Kommentera


*

20 + = 30