Tekakor med havregryn

Att baka eget bröd är något alldeles underbart gott och dessutom vet man vad brödet innehåller, vilket jag tycker är viktigt, dels för att jag fortfarande ammar (Alice är äggallergisk) och för att det känns bättre så helt enkelt.

Om jag nu ska äta bröd hemma, då är det hembakat som gäller!

Receptet på dessa Tekakor hittade jag på Vinkocken.se och jag halverade receptet samt bytte ut mjölsorten mot annat.

Tekakor med havregryn bild 3

0,5 liter havregryn
0,5 liter mjölk

75 g smält smör
1 pkt jäst
0,5 msk salt
0,5 msk socker
0,5 dl solroskärnor (eller rågkross)
8-9 dl dinkelmjöl (blandade fullkorn och vanlig)

Gör så här:

Häll havregrynen med mjölken i en bunke att svälla ett par timmar, eller över natten går också bra.

Blanda jäst och smält smör med lite av degvätskan som svällt så jästen löser sig. Blanda i salt, socker och solroskärnor. Rör i mjöl till en fast deg (jag använder elvisp med degkrokar) och låt sedan degen jäsa ca 30 minuter, hellre för länge än för kort tid.

Arbeta ihop degen och kavla sedan ut degen och tryck ut runda kakor med hjälp av te x en rund pepparkaksform som jag gjorde ( dom blir lite mindre då dock) eller något annat runt föremål som du tycker passar bra i storlek.

Nagga bröden med en gaffel och lägg över på en plåt med bakplåtspapper att jäsa ytterligare 30 min.

Grädde sedan bröden i mitten av ugnen på 250 grader i ca 7-8 min.

Låt bröden sedan svalna helt innan de läggs i påsar.

Bröden går bra att frysa för att sedan ta fram en efter en, vilket gör att du får känslan av färskt bröd varje gång :)

Tekakor med havregryn bild 1

Tekakor med havregryn bild 2

Det kräver faktisk inte så mycket tid att göra eget bröd, det är ju egentligen bara jäsningen som tar tid, men och andra sidan hinner man ju med massa annat emellan istället då.


Kommentera


*

89 − = 88