Porterstek

Söndagens middag bestod idag utav Porterstek med tillhörande sås och så färsk broccoli till det. Detta bjöd jag mina föräldrar på idag och det uppskattades :)

En mycket god och lätt rätt som bara är att slänga ihop och låta stå och puttra på i 1.5 timmar :)

Porterstek bild 1

Det här behöver du:

1.2 kg Fransyska eller annat benfritt nötkött

1 flaska porteröl 33 cl (finns i vanliga mataffärer)

1 dl svartvinbärssaft (outspädd)

0.75 dl soja

7 st torkade enbär

3 st köttbuljongtärningar

7 st hela svartpepparkorn

2 tsk timjan (torkad)

2 st gula lökar

grädde efter smak (till såsen)

Gör så här:

Ta fram en gryta som köttbiten ligger trångt i.

Blanda ihop kokspadet i grytan. Häll i porter, svartvinbärssaft, soja, enbär, svartpepparkorn, timjan och köttbuljongtärningarna.

Skär löken i skivor och lägg dem i spadet.

Låt spadet koka upp och lägg i köttbiten.

Lägg på locket och låt sedan sjuda på svag värme.

Låt sjuda totalt ca 1,5 timmar under lock på svag värme. Vänd steken en gång i halvtimmen.

Köttet ska kännas mört när det är färdigt. Prova med en sticka eller stick in en köttermometer till köttbitens mittpunkt. Termometern ska visa 75°C när det är klart.

Tag grytan från värmen och låt köttet ligga kvar i spadet ca 20 minuter.

Skär köttet i tunna jämna skivor och lägg upp på serveringsfat.

Porterstek bild 3

Gör såsen. Sila spadet och ta så mycket du vill ha. (Resten kan du spara om du vill göra sås senare.) Smaka på spadet och späd sedan med grädde. Ta lite i taget och smaka. Det går också att späda delvis med vatten. Om du vill ha mer färg och saltsmak kan du vispa ner lite soja.

Låt koka upp, sänk värmen och vispa ner idealmjöl (eller mjölredning) till önskad tjocklek.



Kommentera


*

26 − = 22