Sy kuddfodral på enklaste sättet

För något år sedan sydde jag ett gäng kuddfodral till äldsta dotterns dåvarande myshörna och jag hittade då en beskrivningen på kuddfodral som man sydde med omlottvikning. Perfekt tänkte jag, det är ju det absolut smidigaste om man som jag inte är så världsvan i symaskinsvärlden :)

Så nu tänkte jag försöka ge mig på att visa  er en beskrivning på hur man gör dessa enkla kuddfodral utan dragkedja eller knappar. Jag gör det mest för min egen del också, för jag glömmer gärna bort vilken beskrivning jag följt när jag vid nästa gång ska sätta mig och sy nya kuddfodral igen.

Beskrivningen jag följt kommer härifrån, gå gärna in där och kika så du är garderad om jag nu skulle missat något i min beskrivning :)

Observera att mitt tyg inte är så lätt att se skillnad på rätsida eller aviga sidan :)

Så syr du ett kuddfodral på enklaste sättet: 

Jag utgår ifrån min kudde som är 50×60 cm.

 1. Börja med att mäta din kudde.
 2. Dubblera längden på kudden och lägg till 10 cm. I mitt fall blir det alltså 60 x 2 + 10 = 130 cm.( De 10 extra centimetrarna behövs för att snygga till kanterna och för att sidorna ska överlappa varandra) .Jag behöver alltså en tygbit som är 130 cm lång och 50 cm hög (lägg till 1 cm på höjden om din kudde är hårt stoppad).
 3. Mät tyget enligt måtten ovan och klipp sedan ut.
 4. Lägg fodralet med rätsidan (tygets fina sida) ner och vik in ena kortsidan 1 cm och stryk sedan. Vik över igen, den här gången behöver man inte mäta utan man kan använda den invikta kanten som riktlinje. Stryk igen och nåla fast. Upprepa på den andra kortänden. Sy kuddfodral på enklaste sätt
 5. Sy nu en raksöm 1-2 mm in från innerkanten och glöm inte att fästa tråden i början och slutet. Hitta ett bra ställe på pressarfoten att använda som guide, jag använde ytterkanten. Sy kuddfodral på enklaste sätt 1
 6. Lägg fodralet med rätan upp (fina sidan) och vik det på mitten och pressa kanten med handen så att det blir ett tydligt veck. Sy kuddfodral på enklaste sätt 3
 7. Vik upp fodralet och vik in högersidan mot mitten, ytterkanten ska ligga in mot vecket. Sy kuddfodral på enklaste sätt 4
 8. Vik nu in vänster sida en bit över mitten så att den överlappar höger sida.  Sy kuddfodral på enklaste sätt 5Sy kuddfodral på enklaste sätt 6Pressa försiktigt vikningen med handen och mät så att fodralet har rätt längd, här kan man använda sin kudde som riktlinje. är fodralet för kort drar du försiktigt tillbaka tyget lite och mäter igen med kudden som mått. Sy kuddfodral på enklaste sätt 7
 9. Nåla båda långsidorna.
 10. Sy en raksöm 1 cm in från kanten och fäst tråden både i början och slutet. Sy kuddfodral på enklaste sätt 8
 11. Klipp av alla fyra hörnen, men akta så du inte klipper i sömmen. Sy kuddfodral på enklaste sätt 9

Färdigt! Nu återstår bara att vända ut och in på kuddfodralet och stryka, sen i med kudden i fodralet.

Sy kuddfodral på enklaste sätt 10

image

Sy kuddfodral på enklaste sätt 13

Sy kuddfodral på enklaste sätt 12

Sy kuddfodral på enklaste sätt 14

Jag hade en bit självhäftande kardborreband hemma som jag faktiskt använde till öppningen bak på kudden för att få den att inte glipa något. Men det behövs verkligen inte, den täcker kudden gott och väl utan :)

Hoppas att det gick att förstå beskrivningen, jag själv får ibland ta och läsa en beskrivning flera gånger innan jag sätter igång med något. Sedan hjälper det ju om man läser och gör det i praktiken samtidigt.

Lycka till! :)

3 kommentarer

Kommentarer är stängda.