Philadelphiabullar/Vaniljbullar i långpanna

Igår blev jag plötsligt sugen på att baka något gott, och då kom jag att tänka på dessa underbara bullar som jag en gång fick av en kollega. Det som är så bra med de här bullarna är att det bara krävs en gångs jäsningstid och sen är det bara att platta ut den lösa degen i en plåt, inget knådande eller så lång väntan på jäsningen.

Det verkar finnas två olika sätt att göra de här bullarna på och jag har valt att göra såhär..

Ingredienser:

  • 5 dl mjölk
  • 150 gram rumsvarmt smör
  • 1 pkt jäst för söta degar (50 gram)
  • 1 dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 10-12 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 150 gram rumsvart smör
  • 200 gram philadelphiaost
  • 3 dl florsocker
  • 2 msk vaniljsocker

Gör såhär:

Ta fram smöret i god tid så att det hinner att bli ordentligt rumsvarmt. Jag tog fram till både degen och till fyllningen samtidigt.

Värm mjölken till 37 grader och smula ner jästen i en bunke. Häll mjölken över jästen och rör tills den helt har ”smält”. Tillsätt det rumsvarma smöret, sockret, saltet och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig, gärna i maskin eller gör som jag och använd elvisp med degkrokar. Ta fram en ugnsplåt och lägg på bakplåtspapper och fördela degen jämnt, tryck ut degen med mjölad hand till kanterna (degen blir lös och kladdig, men det ska vara så).

Täck över degen med bakduk och låt den jäsa i 30 min. Rör under tiden ihop ingredienserna till fyllningen.

När degen sedan har jäst klart så gör du små hål jämnt fördelat över degen (jag fick ihop 25 st hål som också blir 25 st bullar tillslut). Tillsätt fyllningen i hålen.

Pensla ytan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Nu är det klart för att skjutsas in i ugnen och de ska vara på 200 grader i 15-20 min eller tills ytan fått en fin färg.

sådär ja.. låt som svalna en liten stund innan du skär i lämpliga rutor runt hålen. De bullarna som inte ska ätas direkt kan frysas in, perfekt att ha i frysen när man inte har tid att baka när man får gäster :)

Idag ska jag testa på något helt annat i form av bakning och det ska testas att göras Lakritsmuffins med krämig citronfrosting, hur gott låter inte det? :) Vi får se, först ska jag åka och inhandla mig lakritspulver och det finns tydligen för er som inte vet att köpa på Kahls the & kaffehandel på Ikanohuset (Linköping) om någon mer är sugen att köpa.

Önskar er alla en super bra dag i solskenet, njut sålänge det varar :)