Rågsiktskakor

Underbara rågsiktskakor som passar som perfekt att fylla frysen med till sommarens alla frukostar, eller till vilket tillfälle som helst egentligen. Mina åkte in i frysen för att sedan få åka med till svärföräldrarnas stuga om någon vecka. Där åker det ner en och en annan macka och då gillar jag främst att äta hembakat bröd om möjlighet finns.

Recept kommer från Fredriks fika.

INGREDIENSER

  • 50 g rumsvarm jäst
  • 5 dl mjölk
  • 0,5 dl flytande honung
  • 13 dl rågsikt
  • 2 tsk salt
  • 100 g rumsvarmt smör

GÖR SÅ HÄR

  1. Ta fram smöret och jästen och låt det bli rumsvarmt.
  2. Ljumma mjölken till 37 grader i en kastrull.
  3. Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken.
  4. Tillsätt honung, rågsikt, salt och smör och arbeta degen cirka 10 minuter i maskin eller för hand till du har en elastisk deg som släpper från bunkens kanter.
  5. Låt jäsa 30 minuter under duk.
  6. Tippa upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Dela degen i fyra lika stora delar och forma dem till runda släta bollar.
  7. Lägg bollarna på bakplåtspapper och tryck ut till rundlar med handen. Tryck ut en liten rundel i mitten och nagga med en gaffel.
  8. Täck med platsfolie och låt jäsa 30 minuter.
  9. Sätt ugnen på 225 grader.
  10. Baka mitt i ugnen i 12-15 minuter tills de får en gyllene färg.
  11. Direkt när de kommer ut ur ugnen pensla på vatten så behåller de sig mjuka och saftiga.