Pepparkakskrans med saffranskräm

Jag säger bara advent och december – Baka baka baka! Vad sägs som att baka den här underbaringen till kaka till nästa helg eller varför inte till självaste julafton? Gillar du saffran- och pepparkakssmak? Då kan jag garantera att du inte kommer bli besviken. En härlig len saffranskräm på en mjuk pepparkaksbotten. Låter inte alls dumt, eller hur?

Recept kommer från bloggen Cookies and Sweets

PEPPARKAKSKRANS MED SAFFRANSKRÄM 12 rejäla portioner

Ingredienser botten

  • 2 ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 100 g smält choklad, ljus eller mörk
  • 1 dl neutral olja (rapsolja eller liknande)
  • 1.5 dl filmjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk pepparkakskrydda

Ingredienser saffranskräm

  • 300 g philadelphiaost eller annan färskost naturell
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 dl florsocker
  • 1 kuvert saffran (0.5 g) + 1 tsk strösocker + 1 tsk citronsaft

Ingredienser dekorering

  • Sockrade lingon
  • Krossade stora maränger eller minimaränger

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj en rund form som rymmer cirka 1.5 liter cirka 20 cm i diameter.
  3. Smält chokladen över vattenbad.
  4. Vispa ägg, strösocker och vaniljsockret vitt och fluffigt.
  5. Blanda filmjölk med olja.
  6. Blanda ihop alla torra ingredienser.
  7. Vispa vätskan och den smälta chokladen i äggsmeten och sikta ner de torra ingredienserna och vänd sedan runt med en slickepott.
  8. Häll smeten i formen och grädda den mitt i ugnen i cirka 30-35 minuter. Tips! Kolla gärna efter 30 minuter och känn med sticka in den är färdig, fastnar det inget på stickan är botten klar.
  9. Ta ut botten ur ugnen och låt svalna något i formen innan du vänder upp den på galler.
  10. Låt botten kallna helt innan du ska dela på den.
  11. Under tiden botten kallnad förbereder du saffranskrämen.
  12. Blanda saffran med strösocker och citronsaft och låt stå och dra minst 5 minuter.
  13. Vispa det rumsvarma smöret vitt och fluffigt så gott det går.
  14. Vispa färskosten och blanda sedan med smöret.
  15. Under fortsatt vispning häll i florsocker, cirka 1/2 dl åt gången.
  16. Vispa sist i saffran.
  17. Dela botten i två lika delar. Tips! Om du inte har ett bra sätt att dela bottnar på använd tandpetare och tråd eller använd bara vanlig tandtråd och dra igenom för att få en fin yta.
  18. För att få en kransliknande form använd något runt att stansa ut mitten med. Jag använde ett glas.
  19. Bred eller spritsa krämen mellan och över de kallna bottnarna.
  20. Dekorera sedan med sockrade lingon (frysta lingon som du rullar i strösocker) och maränger.
  21. Förvaras kallt tills det är dags att bjuda.


Om du provar den här kakan får du gärna lämna en kommentar och säga vad du tyckte om den.

Jag finns också på Instagram – följ mig gärna där @madebyrebecka


Kommentera


*

twenty five + = 27