Hur underbart låter inte det? Jo det ska jag tala om att det låter fantastiskt gott, vilket gjorde att jag genast gav mig på att baka den här efterrätten/fikan. Så gott att det är värt att ha som efterrätt på julafton!
Inspirtation från @matlagningsmamman
INGREDIENSER
Pepparkaksbotten:
200 gram pepparkakor
75 gram smör
Cheesecakefyllning:
3 st ägg
1,5 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
200 gram Philadelphiaost
3 dl vispgrädde
8 st stora pepparkakor
1 st apelsin
Dekoration:
Pepparkakor
Lingon
GÖR SÅ HÄR
- Smält smöret.
- Mixa pepparkakorna i en matberedare till ett fint smul.
- Häll ner smöret i smulorna, kör matberedaren tills allt blandats.
- Tryck ut pepparkakssmulorna i botten av en bakplåtsklädd springform på ca 22 cm.
- Ställ i frysen medan cheesecakefyllningen görs.
Cheesecakefyllning:
- Knäck äggen och separera äggulor från äggvitor i olika skålar.
- Häll ner strösocker och vaniljsocker i skålen med äggulor. Vispa med elvisp tills smeten är pösig.
- Tillsätt färskosten och vispa försiktigt ner tills allt blandat sig.
- Vispa vispgrädden till fast med hjälp av elvisp i en annan skål. Tillsätt den vispade grädden i smeten med äggulor och Philadelphiaost.
- Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd försiktigt ned i smeten.
- Krossa pepparkakorna till grova smulor och ha ner i smeten utan att röra runt.
- Tvätta apelsinen och riv ca 0,5 tsk apelsinskal. Ha ner skal från apelsinen samt ca 1-2 msk apelsinsaft i skålen. Blanda runt försiktigt.
- Häll den färdiga cheesecake fyllningen över kakbotten.
- Toppa cheesecaken med pepparkakor och lingon efter cirka 1-2 timmar i frysen. Detta för att dekorationen inte ska sjunka ner.
- Förvara i frysen 4-6 timmar, gärna mer. Ta fram en liten stund innan servering för en mjuk, krämig konsistens.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.