Göra egen lera

Den här vita leran – kallad silkeslera – är underbar att jobba med. Så len och vit också. Perfekt eftersom de endast är tre ingredienser som oftast finns hemma i skafferiet skulle jag nästan vilja påstå. Den är så härlig att jobba med, så om du inte har gjort den tidigare är det ett bra tillfälle nu i dessa tider att göra den. När leran torkat blir den stenhård vilket gör att du kan göra ganska tunna saker av den.

Jag och barnen gjorde påskfigurer av leran och sedan målade dem den i olika mönster och färger. Superkul att skapa tillsammans med barn. Perfekt eftersom det inte tar allt för lång tid innan slutresultatet ses.

DU BEHÖVER

  • 1 kopp salt
  • 1 kopp vatten
  • 1/2 kopp maizena majsstärkelse

SÅ HÄR GÖR DU

  1. Blanda ihop alla ingredienserna i en kastrull och rör om och låt koka ihop under omrörning till en tjock deg. Viktigt! rör konstant så att det inte fastnar i botten. Det här momentet går fort.
  2. Ta ur leran ur kastrullen och tillsätt eventuellt lite mer maizena tills du får en bra lera du kan jobba med.
  3. Kavla ut och stansa ut med pepparkaksmått. Använd maizena som ’mjöl’ om du märker att det klibbar fast.
  4. Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Vill du att de ska kunna hänga i senare skede, gör hål med hjälp av ett sugrör.
  5. Dags för torkning av leran. Det finns två sätt: 1. torka i ugnen på 200 grader tills de stelnat om du vill att det ska gå snabb, de kan svälla upp lite i ugnen. 2. vill du däremot att de ska vara helt platta och inte har bråttom – torka dem istället i rumstemperatur några dagar.
  6. Vänd på dem då och då, det gäller i ugn som i rumstemperatur.
  7. När leran torkar är det bara att gå loss på hobbyfärgerna och göra fina dekorationer.

Trevlig pysselstund!