Nattjästa frallor

Att ha färskt bröd på lördagsfrukosten känns lyxigt, speciellt när jag inte själv äter bröd särskilt ofta. Och för att inte stå i köket allt för länge på morgonen eller för den delen behöva gå upp tidigt för att sätta en deg är de här nattjästa frallorna perfekt! Du slänger ihop degen kvällen innan och jag menar slänger ihop för det är i princip det du gör, på ett kick dessutom! Och på morgonen är det bara att hälla ut degen på väl mjölad arbetsbänk dela upp till så många frallor som önskas utan knådning och lägga på plåt och in i ugnen. Älskar att det är såå enkelt och dessutom är de så goda!

Receptinspiration hämtad från Fridasbakblogg.

INGREDIENSER

  • 25 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 2 msk olivolja (annan olja funkar också)
  • 1 msk honung (kan uteslutas)
  • 1 tsk flingsalt eller 2 tsk vanligt salt
  • 11 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

  1. Rör ihop alla ingredienser till en klibbig deg i en skål där degen får plats att jäsa. Den ska vara som en tjock gröt i konsistensen. Arbeta med till exempel en träslev.
  2. Täck skålen med plast och ställ i kylskåpet i minst 8 timmar.
  3. På morgonen: sätt på ugnen på 225 grader.
  4. Stjälp upp degen på väl mjölad arbetsbänk och dela den i 8-10 bitar (beroende på hur stora frallor du önskar).
  5. Vänd dem i mjölet – arbeta inte degen, för då punkterar du dem och de säckar ihop.
  6. Lägg frallorna på bakpappersklädd plåt.
  7. Grädda brödet i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter, tills de fått en gyllene färg.
  8. Tag ut brödet ur ugnen och låt sedan svalna något innan du skär dem.

Hoppas det smakar!