Du har väl inte gjort klart årets julgodis redan? Nej jag tänkte väl. Du får inte missa den här underbart mjuka kolan. Jag gillar den söta smörkolasmaken tillsammans med den mintiga smaken från polkagrisen. Så underbart len och god! Så… går du omkring i funderartankar och undrar vilket godis mer du ska göra i år – då tycker jag att du starkt ska fundera på den här smörkolan med polkakross.
Smörkola med polkakross, cirka 40 st
INGREDIENSER
- 100 g smör
- 2 dl vispgrädde
- 2.5 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- Frön ur 1/2 vaniljstång eller ta lite vaniljpulver
- 0.5 tsk flingsalt
- 65 g krossad polkagris
GÖR SÅ HÄR
- Krossa polkagrisen grovt med hjälp av mortel eller lägg dem i en påse och slå med kaveln.
- Klä en form 20×20 cm med bakplåtspapper.
- Koka samman alla ingredienser utom den krossade polkan i en kastrull.
- Koka kolan på medelhög värme till den klarar kulprovet* eller tills den nått en temperatur av 123 grader.
- Rör om i kolan med jämna mellanrum.
- När kolan är klar häll upp smeten i formen.
- Låt stelna några minuter innan du strör över den krossade polkagrisen.
- Låt stelna i rumstemperatur innan du skär kolan i bitar.
- Slå in kolorna i smör- eller bakplåtspapper och förvara i en kakburk.
*Kulprovet: droppa lite smet i ett glas med kallt vatten. Ta upp smeten med fingrarna och försök rulla till en ganska mjuk kula. Blir det en kula är smeten klar, annars kokar du den någon minut till och provar igen.
Vill du ha fler recept på julgodis? Vad sägs om saffranskola eller varför inte göra en Saltlakritsfudge. Så gott!
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.