Saffranskola 

Den här lilla, underbart mjuka saffranskolan, slog jag till med att göra som julgodis ikväll.

Kolan går att smaksätta med vad som helst och tar man bara bort saffranet så är det ett vanligt grundrecept på kola. Jag kan tänka mig att göra den igen, men då smaksatt med lakritspulver – det låter väl gott?

Det var lite för mycket socker i receptet enligt mitt tycke och smak och eftersom man kan göra lite som man vill, valde jag att utesluta en del av strösockret till halva mängden ungefär.

Saffranskola

  •  100 g smör
  • 2 dl grädde
  • 3 dl socker (1,5 dl för minskad mängd)
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 påse saffran 0,5 g

Gör så här:

  1. Häll samtliga ingredienser i en vid större kastrull på ca 2,5-3 liter och koka upp.
  2. Sänk värmen till medel och låt småkoka till du tydligt ser att kolan börjar tjockna i konsistensen. (ca 30 min)
  3. Gör ett kulprov då och då för att se om kolan är klar. (häll lite av kolan i ett glas med kallt vatten, kan du rulla ihop kolan till en kula är den klar) eller använd termometer upp till 122-124 grader.
  4. När den är klar, häll upp i en oljad form. Gärna i en avlång limpform, då får man tjocka och fina kolabitar.
  5. Ställ in i kylen och låt stelna.
  6. Skär sedan upp i bitar och slå in i bakplåtspapper eller aluminiumfolie.
  7. Förvaras i rumstemperatur.

 


Kommentera


*

46 − = 43