Återbruk – Kakfat av LP-skivor

I en grupp på facebook fick jag syn på denna skapelse som någon hade gjort och jag tyckte den såg grymt cool ut, så jag var tvungen att själv testa att göra ett kakfat av lp-skivor.
Perfekt när man har någon som fyllt år, så att man får chans att ge bort något egen designat.

För att göra detta kakfat behöver du:

  • Lp skivor – stora och/eller små (singlar)
  • Skålar/former/bunkar/Koppar
  • Diskhandskar eller andra handskar
  • Kakfatsdelar (finns att köpa på panduro)
  • Tillgång till ugn

Gör såhär:

Sätt ugnen på 100 grader. Passa på att rengöra skivan om den är smutsig.
Lägg skivan ovanpå skålen/koppen eller dylikt och ställ sedan in den på en ugnsplåt i ugnen i ca 30 sekunder – håll koll hela tiden, den smälter fort.
Ta på dig vantarna och ta ut plåten med skivan och forma den snabbt, innan den stelnar igen (det går väldigt fort).Tänk på att hålla ena handen på mitten, över etiketten så att botten blir plan.

Ställ in plåten om du inte hann forma den som du ville, den mjuknar upp igen och så kan man fortsätta med processen ett par gånger innan man blir helt nöjd med formen.

Ska man ha olika storlekar på faten så måste man använda olika typer av formar/skålar/koppar.
T ex så använde jag mig utav en springform för att forma bottenfatet (se bild nedan) och till det minsta fatet (singeln) använde jag mig utav en tekopp.

Skivan smälter ju neråt och när jag tar ut den och ska forma den, så viker jag lixom kanterna uppåt, jag hoppas ni förstår hur jag menar, med hjälp av bilderna nedan.

Sätt sedan ihop faten när du är nöjd med kakfatsdelarna och ett tips är att lacka etiketten med decoupagelack eller liknande för att underlätta att torka av fatet i framtiden.

Kakfat av lp-skivor 5

Kakfat av lp-skivor 1

Kakfat av lp-skivor 6

Kakfat av lp-skivor 2

Kakfat av lp-skivor 3

Kakfat av lp-skivor 4

Egentligen är det bara din fantasi som sätter gränser, jag testade mig fram och gjorde om några gånger innan jag blev helt nöjd, så kör hårt!

2 kommentarer

  1. Häftigt och riktigt fint!
    Har tänkt prova ett tag men aldrig haft tiden riktigt :-)

Kommentarer är stängda.