Marängrulltårta med mascarponekräm

Det var den andra kakan som jag bjöd på i lördags på Peters firande.

Den här rulltårtan blev en kombination av pavlovarulltårta och en vanlig rulltårta fast med krämig hallon och mascarpone kräm emellan, jag hade faktiskt tänkt att jag skulle göra vanlig rulltårta först och främst med krämen emellan, men hade inte potatismjöl hemma och sen hittade jag receptet på palovarulltårta som inte såg fy skam ut, så jag beslöt mig för att mixa dessa två recept och jaa den blev helt klart godkänd! Det är ingen krispig marängrulltårta utan den är lite av en mjukare variant, men vill man så kan man säkert bara ha marängsmeten inne i ugnen någon extra minut så borde den bli bra.

Här hittade jag receptet på krämen och här på pavlovarulltårtan.

Ingredienser till mascarponekrämen

  • 200 g halvtinade hallon
  • 0,75 dl florsocker
  • 1 ask mascarpone

Ingredienser till marängrulltårtan

  • 5 st äggvitor (rumsvarma)
  • 1 tsk ättiksprit
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Börja med att ställa fram äggvitorna i en torr och ren bunke så att det blir rumsvarma. Gör sedan mascarponekrämen genom att blanda de halvtinade hallonen med mascarponen och tillsätt sedan florsockret och blanda runt.

Sätt nu ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna ca 30×40 cm. Vispa sedan äggen med ättikan tills det blir som ett raklödder. Tillsätt hälften av sockret, lite i taget under fortsatt vispning. Blanda resten av sockret med majsstärkelse och vaniljsocker. Fortsätt vispa ner lite sockerblandning i taget. När allt socker är tillsatt och det är ett hårt skum, breds smeten ut på bakplåtspappret.

Grädda mitt i ugnen tills ytan fått lite färg, ca 15 minuter.

sockra lite på kakan och stjälp upp på bakplåtspapper. Dra bort papperet och låt kakan svalna.

 

Bred över mascarponekrämen på rulltårtan

och vik sedan ihop den försiktigt (ta hjälp av bakplåtpappret så brukar det gå lättare)

Låt den stå i kyl en stund innan du skär upp den i bitar.

Sedan är det bara att inta :) en bra blandning mellan sött och syrligt!