Hallonpaj med vitchoklad marängtäcke!

Igår slutade jag lite tidigare än vanligt och jag kände helt enkelt inte för att slappna av direkt innanför dörren, och risken för att jag skulle sätta mig i soffan och slumra till lite var ganska stor, så då bestämde jag mig för att baka en paj som jag kunde ta med till värdparet som vi skulle till på kvällen :)

Googlade runt lite och hittade på denna blogg denna underbart fina paj, och jag är inte sen på att testa nya bak, så denna fick det tillslut bli :)

Ingredienser:

300-400g hallon tinade frysta eller färska
150g smör
1 1/2 dl mjöl
3 dl socker
6 dl havregryn
2 äggvitor
1 tsk bakpulver
1 krm vitvinsvinäger
50g vit choklad

Gör så här:

Värm ugnen till 175°. Smält 50g smör i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och rör i 1/2 dl socker, bakpulvret och mjölet. Tryck ut degen i botten på en pajform och nagga den med en gaffel.

Fördela ut hallonen jämnt över bottnen.

Smält 100g smör och 1 dl socker i samma kastrull. När smöret smält och sockret blivit varmt, ta av kastrullen från värmen och rör i havregrynen. Fördela detta över hallonen i pajformen. Grädda pajen i mitten av ugnen i 15 minuter.

Gör under tiden marängen. Vispa äggvitorna till du får ett skum med en elvisp. Tillsätt vinägern och vispa ytterligare några minuter. Tillsätt därefter sockret som är kvar (jag minskade mängden socker med 1/2 dl) lite i taget och vispa tills marängen är helt vit ca 5-10 min på hög hastighet. Marängen ska gå att forma och bunken ska du kunna vända upp och ner.

Riv chokladen fint med ett rivjärn och rör i den i marängsmeten. Ta ut pajen från ugnen och bred ut marängsmeten över havretäcket på pajen. Sänk värmen till 100° och grädda pajen i mitten av ugnen ytterligare en timme.

Låt sedan pajen svalna innan den serveras och ät tillsammans med vaniljsås eller vaniljglass.

Perfekt vårig/somrig paj som räcker till 10-12 personer (beroende på hur många som är kakmonster) :)

Idag ska jag ut i solen lite grann och inte tomhänt heller utan det ska bakas en annan paj idag, Vilken paj det blir.. det får ni se i nästa inlägg :)

Ha en bra 1 maj!

Kraaaam

2 kommentarer

Kommentarer är stängda.