Hemgjord vaniljkräm

Igår blev vi sugna på att äta varsin semlemuffins igen, så jag tänkte att jag skulle ge mig på att göra egen vaniljkräm eftersom jag föredrar det i semlor :) Jag gjorde krämen a´la Leila. Men tyvärr var jag visst för ivrig att det inte skulle bränna fast i botten så jag tog bort krämen kanske lite för tidigt, så det blev snarare en vaniljsås istället för kräm. Så ingen vaniljsemla för mig inte..  det blev en vanlig semla, men det är gott det med så ingen fara skedd :)

Tänkte att jag skulle baka små blåbärspajer så att jag kan få användning av såsen jag gjort, den smakade hur gott som helst by the way :) så den vill jag inte slänga iväg. Mm får bli morgondagens ”att göra” tror jag, idag har jag andra goda saker på G (recept och bilder på dagens bakning kommer i ett separat inlägg).

Receptet på vad som skulle vara vaniljkräm har ni här: (jag halverade receptet)

Ingredienser:

  • 5 dl mjölk, 3%
  • 1 st vaniljstång eller lite vaniljpulver
  • 1.5 dl strösocker
  • 7 st ekologiska äggulor
  • 1.5 dl maizena
  • 50 g mjukt smör
Gör så här:

Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.

Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.

Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål.

Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kyl. Rör då och då i såsen så att det inte bildas skinn.

Hållbarhet i kylskåp 4-5 dygn.

Tycker absolut att ni ska testa att göra den, ni kommer säkert lyckas bättre att få den tjockare än vad jag fick, annars går det ju som sagt att använda som vaniljsås och det är ju inte illa det heller :)

Nu är det dags att titta till godsakerna som ligger i frysen på nedkylning.. nu ska chokladen smältas!

Ha en trevlig kväll..

Kram Rebecka