Äggfri bearnaisesås

Idag var tanken att jag skulle ge mig på att göra hemgjord bearnaisesås till köttet vi skulle äta till kvällen.. och ja det blev ju en variant av det iaf :) Lyckades inte riktigt med den ”riktiga” beasåsen.. skar sig.. typiskt.. aldrig mer tänkte jag! Blir så förbannad när jag misslyckas.. men man måste ju också göra det ibland för att bli bättre, eller hur? :) Men men.. jag hittade iaf en ersättare till vanlig beasås som jag nu döper om till äggfri bearnaisesås.

Jag hittade både denna variant och den vanliga såsen här på denna blogg, där hon fått tipset i kommentarerna längst ner av en tjej som hade en enklare variant av sås, kallades tydligen då norsk smörsås, och den var inte jag sen på att testa! :) Jag tyckte att den var klart godkänd som ett alternativ och mycket lättare! (det kanske är lätt med vanliga beasåsen också om man bara får in snitsen).

Eftersom jag känner fler äggallergiker så är ju det här perfekt att bjuda på! :)

För den som önskar receptet på ”äggfri bearnaisesås” så kommer den nedan..

Ingredienser:

  • 1/2 dl vispgrädde
  • 200 g smör
  • dragon torkad eller färsk
  • vitvinsvinäger
  • persilja färsk (finhackad)
Gör så här:
Koka upp grädden och låt stå på svag värme och sjuda. Skär smöret i sockerbitsstora tärningar, stoppa en bit smör i taget och vispa hela tiden. När allt smör är smält låt såsen få ett snabbt uppkok och tag sedan bort kastrullen. Tillsätt ca 1 tsk dragon, 2-3 msk färsk persilja, lite salt och några droppar med vitvinsvinäger. Smaka av och tillsätt mer krydda efter smak.
Denna sås kan man använda som grund till hollandaisesås också om man vill som äggallergiker.

 

 

Testa er fram, smakar bättre till en god köttbit som vi åt det till än om man bara smakar såsen ur kastrullen (mycket smörsmak, kan bero på namnet smörsås, haha).

 

Till maten bjöds det också på ett glas rödvin.. inte riktigt likt mig, men försökte vara trevlig och göra min sambo sällskap :) hihi, tråkigt att behöva dricka hela flaskan själv.. hö hö hö.. :)

 

 

och till vinet kommer vi även att snaska på denna nya goding från Marabou :)

 

 

Mmmm… marabou :)

 

Nu väntar film..

 

Ha en bra lördag!

 

Kram Rebecka

 

2 kommentarer

  1. Vilken tur att jag tittade in här =) Min son är både ägg & mjölkallergiker så det är lite pyssel varje gång med såser.
    Blir till att testa denna variant med mjölkfria alt =)

Kommentarer är stängda.