Eget smör – dagens tips

Gokväll! Idag har jag varit ute och njutit av det fina, nästan våriga vädret (förutom nysnön som kom) med en löptur på 8 km. Solen i ögonen nästan hela vägen gjorde att man blev helt lycklig, och längtar nu desto mer till våren!! :)) Men först om några dagar ska vi njuta av en ”riktigt” vinter i Åre (!!) Lite skraj är jag allt, men det kommer bli en grymt kul resa!

Tänkte kika in med ett litet tips till er, hemgjort smör.. nu när smöret ofta tar slut i affärerna så kan det ju vara bra att ha en backup, i form av eget smör och såhär gör du:

Ingredienser:

  • 5dl vispgrädde
  • flingsalt
  • olivolja
Gör så här:
Vispa grädden hårt. Vispa tills det bildas små smörkulor och smöret börjar vattna sig. Vänd över smöret i en finmaskig sil. Tryck ut vätskan (kärnmjölken) med baksidan av en matsked.  När smöret blivit en hård klump ta upp det i handen och kramar ur resten av kärnmjölken under rinnande vatten. Vattnet bör inte vara varmare än smöret, hellre kallare. Var noga med att ”tvätta” smöret ordentligt, det ger längre hållbarhet och smöret blir lättare att smaksätta med te x. olja eller yoghurt. När all vätska är borta rulla in havssalt i klumpen och nu har du ditt eget hemmagjorda smör. Här kan du nu välja om du vill smaksätta ditt smör. Antingen med några droppar god olja, som oliv, basilika, vitlök etc. Eller naturell matlagningsyoghurt. Bägge alternativen ger ett mjukare smör. Förvara i burk med lock i kylskåp. hållbarhet : 1 vecka.

 

 
Början till smör                      Smöret färdigtvättat
Smöret smaksatt med flingsalt och olivolja.

 

Har ni grädde som datumet har gått ut på så är ju det ett perfekt tillfälle att testa att göra eget smör. Det var mitt tips för idag..

 

Vi hörs snart igen.

 

Sov gott!