Drömmar

Denna klassiska lilla drömkaka är så mör att den smälter i munnen, precis så det ska vara med småkakor tycker jag. Jag modifierade den något, då jag mitt i allt fick slut på strösockret. Jag använde då en del brunt farin strö istället, vilket ger en annan typ av smak och lite ändrad färg på kakan, som kanske kan anas om du tittar riktigt noga. Smaken då? Nej, den var det inget fel på.

INGREDIENSER

 • 50 gram mjukt smör
 • 1,5 dl strösocker
 • 0,5 tsk vaniljsocker
 • 0,5 dl rapsolja
 • 1,5 dl (90 gram) vetemjöl
 • 0,5 tsk hjorthornssalt

GÖR SÅ HÄR

 1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft (165 grader vanlig ugn).
 2. Vispa rumsvarmt smör, socker och vaniljsocker med en elvisp i 2-3 minuter.
 3. Tillsätt oljan lite i taget och rör emellan med en slickepott eller träsked.
 4. Blanda mjölet och hjorthornssaltet i en liten skål/bunke och tillsätt dem sedan till smör- och äggblandningen.
 5. Rulla degen till små kulor och lägg på ett bakplåtspapper på en plåt med generöst med plats emellan, då de flyter ut. Obs! Om du upplever degen för lös när du ska rulla bollar, sätt in den i kylen en stund och prova sedan igen.
 6. Grädda kakorna i mitten av ugnen cirka 15-17 minuter, beroende på din ugn och storlek på kakorna. Jag tog ut dem när de flutit ut och såg bra ut. Tips! Ta hellre ut kakorna en smula för tidigt än för sent, då de annars kan bli för hårda.
 7. Låt kakorna svalna på plåten och förvara dem sedan i lufttät burk i rumstemperatur. Det går säkert lika bra att frysa in.


Hoppas det ska smaka.