Muffins med blåbär och mandelmassa

Jag hade överbliven mandelmassa från förra veckans bakning av semlor hemma och det ville jag såklart inte slänga iväg. Och jag var inte helt sugen på att baka semlor igen. Då blev det att googla fram ett smarrigt recept som blev de här underbara muffinsen. Så god kombo – knaprig mandelmassa tillsammans med blåbär och en touch av kardemumma. Super, verkligen! Du måste prova! Hemgjord mandelmassa har jag använt, borde bli samma knaprighet med färdig mandelmassa.

INGREDIENSER

  • 75 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 100 g mandelmassa
  • 3/4 tsk kardemumma
  • 1.5 dl blåbär, färska eller frysta

GÖR SÅ HÄR

  1. Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt sedan blandningen svalna.
  2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
  3. Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke.
  4. Tillsätt fettet och mjölblandningen till ägg- och sockerblandningen.
  5. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Blanda mandelmassa, kardemumma och blåbär i en bunke.
  6. Häll smeten i 12 dubbla muffinsformar (om du inte har en muffinsplåt för stabilitet) Fördela blåbär- och mandelmasseblandningen i muffinsen.
  7. Grädda muffinsen, gärna i en muffinsplåt, i 200 grader i cirka 15 minuter.
  8. Känn efter med en sticka så att muffinsen är genomgräddade. Håll koll, allas ugnar är olika.
  9. Vill du dekorera dem något innan servering är mitt stådende tips att sikta över florsocker. Det ger alltid en fin finisch.

Frys in de som inte går åt direkt efter att de svalnat! Ta fram när det är dags för fika.

Ha det fint.