Krämig gratäng på pulled pork & potatis

Det här är faktiskt helt min egenkomponerade middag som jag gjorde här ikväll. En gratäng gjord på överbliven pulled pork. Eller ja, överbliven kanske är synd att säga, jag hade tillagat den med ändamål att äta som tacos men det blev aldrig av så den fick inta kylskåpet en dag istället. Jag var inte sugen på att äta den som tacos idag så, vad skulle jag då hitta på… efter några vändor i mitt huvud kom jag på: jag gör en allt-i-ett-gratäng gjord på pulled pork, potatisskivor, ostsås och en skvätt grädde. Och vet du vad! Jag blev så himla nöjd. Så krämig och god, saftig och god smak tillsammans. Prova prova!! Passar bra till vardags samtidigt lika bra som bjudrätt om du ska ha gäster till helgen.


Gratäng från grunden – går att ta genväg

Den här gratängen har jag gjort från grunden, vilket innebär att det tar en stund i köket. Men! Häng inte läpp för det, det finns genvägar som tur är: köp färdig pulled pork och färdig ostsås så är åtminstone några arbetsmoment borta. Du bestämmer nivå på matlagningen – visst är det bra!

INGREDIENSER

Pulled pork:

 • 1.2 kilo putsade fläskkarre
 • valfria kryddor ( jag hade chili explosion )
 • 3.5 dl coca cola
 • 4 msk olivolja
 • 1 msk kinesisk soja
 • 1-2 tsk samal oelek
 • 1.5 msk chilisås
 • 1 msk kalvfond

Ostsås:

 • 3 msk smör
 • 0.5 dl vetemjöl
 • 3 dl vispgrädde
 • 2 dl mjölk
 • 100 g ost, riven
 • salt, peppar, lök- och vitlökskrydda
 • Övrigt: Ett gäng potatisar cirka 7-10 beroende på storlek.
 • 1 dl vispgrädde att hälla över gratängen.
 • Riven ost att strö över gratäng.

GÖR SÅ HÄR

 1. Börja med att göra pulled pork. Gärna förbered den dagen innan du planerar att göra gratängen.
 2. Sätt på ugnen på 110 – 120 grader, putsa köttet och gnid in valfria kryddor.
 3. Lägg det sedan i en kastrull/gryta som tål ugn.
 4. Blanda ihop coca cola, olivolja, soja, chilisås, sambal oelek och fond, och häll det över köttet. Lägg på ett lock.
 5. Ställ in i ugnen i cirka 6-7 timmar.
 6. När köttet är klart ska det dela sig lätt och bara falla isär när du skär i det med två gafflar.
 7. Ta ut ur ugnen och låt svalna något innan du tar ur köttet från grytan och börjar att dela på det. Obs! Jag använder inte den vätska som den legat i utan använder det ”torrt”. Det gör du som du vill, men ta bara inte för mycket vätska så att det blir för rinnigt om du använder det.
 8. Skala och skiva potatisen tunt.
 9. Alternativ 1: Koka upp en kastrull med vatten och lägg sedan i potatisskivorna för att koka några minuter (beroende på hur tunna skivorna är) och häll sedan av vattnet. Det här steget är såklart ett extra moment, men beroende på hur snabbt du vill ha gratängen klar är det här ett superbra sätt att förkoka potatisen för snabbare gratäng.
 10. Alternativ 2: hoppa över alt.1 och använd potatisen rå.
 11. Gör nu ostsås.
 12. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan vetemjölet. Fräs en stund och tillsätt grädde och mjölken. Koka såsen några minuter, vispa under tiden. Blir såsen alldeles för tjock tillsätt lite mer mjölk åt gången. Den ska vara krämig men inte för mycket då osten ska läggas i.
 13. Ta bort från plattan och lägg i osten att smälta. Rör ihop.
 14. Smörj en ugnsform med smör och sedan är det dags att varva potatis, pulled pork och ostsås.
 15. Börja med potatis, sedan pulled pork och sedan ostsåsen, varva tills det är slut. Avsluta med ett lager potatis.
 16. Häll över vispgrädden och lite av den rivna osten över gratängen.
 17. In i ugnen i cirka 30-40 min beroende på. Känn med sticka att potatisen känns klar.
 18. Servera med en god sallad.


Har du Instagram vore jag superglad om du ville tagga mig om du provar mitt recept. Mig hittar du på @madebyrebecka Välkommen tillbaka!