I lördags hade vi ett par vänner över på en fika och vi pratade lite om mat då och kom just in på vitkålsgratäng. Jag hade nämligen köpt hem vitkål inför veckans mat men hade dock inte bestämt vad jag skulle använda den till. Då passade det ju utmärkt att testa att göra en vitkålsgratäng till köttet som jag stekte och passade även också på att använda upp bearnaisesåsen som blev över från lördagens middag.
Den var verkligen supergod och perfekt tillbehör istället för tex potatisgratängen. Det är ett gott betyg om även min man tog av maten två gånger ;) så jag tycker verkligen ni ska testa att göra denna!
Receptet kommer ifrån allagodating.se
Vitkålsgratäng
- 1/2 vitkålshuvud
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 2,5 dl grädde
- 50 gram philadelphiaost
- 1 tsk sambal olek
- Salt och peppar
- Riven ost
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader – varmluft eller 225 grader – vanlig
Strimla eller skär vitkålen i mindre bitar och hacka lök och vitlök. Fräs detta i en stor stekpanna utan att det tar färg, i rikligt med smör. När kålen mjuknat något häller du på grädde och philadelphiaost samt kryddor. Smaka av och låt puttra i ca 5-10 minuter. Häll över vitkålsblandningen i en ugnsfast form och toppa med riven ost, bestäm själv hur mycket.
Gratinera i ca 20-25 minuter, tills gratängen fått fin färg och servera sedan med valfritt tillbehör.
[…] passar på att utnyttja all den vitkål som fanns kvar efter att jag gjort vitkålsgratängen häromsistens. Det bästa med vitkål är att den är billig, räcker länge och det finns många […]
Otroligt gott! Hade lite mer Sambal i men det är ju en smaksak. Tack så väldigt mycket för receptet.
Ja den är verkligen toppen denna gratäng! Precis man kan krydda den precis så stark man själv föredrar ?.
Tack själv för att du kikade in och för din kommentar. Välkommen tillbaka :)