En hemgjord kall bearnaisesås var lördagens projekt att få till. Jag har nog aldrig i mitt liv gjort en egen förutom i skolan, men då skar den sig och då gav jag upp. Men nu ville jag ändå fixa till en god sås och då googlade jag upp på kall bearnaisesås och vips, den var hur lätt som helst.
Jag använde ett recept från mittkok.expressen.se
Eftersom jag är ganska klen i min visp-arm så löste jag det genom en stavmixer-vispen och det fungerade perfekt. Så testa det eller elvisp om ni hellre vill det om ni är som jag och inte orkar vispa ihjäl er :)
Hemgjord Kall Bearnaisesås
- 200 g smör
- 1 msk torkad dragon
- 1 msk vitvinsvinäger
- 4 äggulor
- 2 dl rapsolja
- salt och vitpeppar
Gör så här:
Smält smöret och ställ det åt sidan till det svalnat till rumstemperatur. Blanda dragon och vinäger och låt det stå och dra ett tag. Vispa äggulorna och häll sakta i oljan, när det börjar tjockna så kan man öka takten. Vispa net smöret, men häll inte i det vita som ligger på bottnen. Vispa ner vinägerblandningen. Smaka av med salt och vitpeppar.
Jag gjorde exakt som beskrivningen ovan och det funkade klockrent!
[…] göra en vitkålsgratäng till köttet som jag stekte och passade även också på att använda upp bearnaisesåsen som blev över från lördagens […]