Fläskfilégryta med krämig balsamicosås

Igår bjöd vi några av våra vänner över på söndagsmiddag och resultatet blev en urgod fläskfilégryta. Har ni inte gjort den tidigare så tycker jag ni ska boka in den i matsedeln – kanske till helgen redan.

Jag använder nästan alltid fläskytterfilé istället för fläskfilé för jag tycker det blir lite mer kött att jobba med än vad det är med fläskfilé som man oftast får ta bort halva ungefär. Så gör som ni själva föredrar.

Grytan kommer ursprungligen från Jennysmatblogg med lite modifieringar.

Fläskfilégryta med krämig balsamicosås

  • Ca 800 gram fläskfilé eller fläskytterfilé
  • 3 dl créme fraich
  • 100-150 gram Philadelphia
  • 1-2 dl vispgrädde
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk honung
  • 1 msk oxfond
  • 1 msk krämig balsamicosås
  • 1/2 msk soja

Gör så här:

Putsa fläskfile/fläskytterfilé och skär i lagom stora skivor, ca 1 cm tjocka. Smörstek dem klara i en panna. Blanda sedan ihop creme fraiche, tomatpure, philadelphiaost, grädde, fond, honung, soya och balsamico i en bunke och häll sedan över såsen på köttet i pannan. Låt allt puttra ihop på svag värme och smaka av med lite salt och peppar. Servera sedan med valfritt tillbehör och gärna med en sallad.

Jag dubblade det här receptet ovan och hade pressad potatis som tillbehör till. Verkligen toppen! Alla som älskar gräddsåser borde verkligen göra denna enkla men så goda gryta.

Fläskfilégryta med krämig balsamicosåsFläskfilégryta med krämig balsamicosås 5Fläskfilégryta med krämig balsamicosås 4Fläskfilégryta med krämig balsamicosås 3