DIY: Adventsljusstake i betong

Jag tror inte det är sant, men om en dryg vecka är det första advent och det är dags att börja pynta hemmet. Så därför kommer jag här med ett tips på vad man kan göra i betong till juletider – gjuta en adventsljusstake.

I ett tidigare inlägg visade jag två av mina allra första betongalster och i framtiden kommer det säkert bli fler.

Jag tänkte även här göra beskrivning med bilder samt tillhörande text, så kanske det blir enklare att förstå. Jag tyckte ändå att det var ganska lätt, bara man får till formen som man vill ha den. Sen löser det sig självt.

Okej – here we go.Adventsljusstake i betong 7

För att få till formen på min adventsljusstake så har jag använt mig av en gammal mjölkkartong. Perfekt att gjuta i. Botten och toppen på ett mjölkpaket är inte direkt raka och släta, så för att få till det så jag klippte till den bortklippta sidan till två plattor som jag tejpade fast i botten och toppen av mjölkpaketet med dubbelhäftande tejp.

Adventsljusstake i betong 8

Mjölkpaketet är inte direkt jättestadigt så därför virade jag lite maskeringstejp för att stadga upp det. Sedan är det bara till att blanda ihop betongen, lite i taget tills dess att det blir som grötliknande konsistens.

Adventsljusstake i betong 8

Häll i betongen i formen och skaka till den lite i marken så att luftbubblor kommer upp til ytan. Vänta en stund och sätt sedan i ljushållare alternativt bara kronljusen där det passar, använder du kronljus kan det vara bra att stödja ljusen med maskeringstejp. Se länk till tidigare inlägg ovan. Jag tyckte inte det räckte riktigt med att stadga formen med maskeringstejp enligt bild ovan, så jag ställde kartongen bredvid två tunga raka föremål för att stödja sidorna ytterligare.

Adventsljusstake i betong

Efter två dagar i förrådet i formen och två extra dagar att torka utan kartongen så ser resultatet ut såhär.

Adventsljusstake i betong 2

Adventsljusstake i betong 3

Adventsljusstake i betong 5

Den kommer bli perfekt nu till advent, hemgjord det kanske syns, men det är väl charmen med det hela tycker jag :)