Hembakat rostbröd

Här kommer ett tips på ett superenkelt recept på hembakat rostbröd, som inte kräver någon större insats -det gillar jag såklart.

Jag har hittat receptet på Lindas bakskola.

Jag hade inte två st formar som det stod i beskrivningen utan jag hade en form som typ var lite mer än 2 l som jag istället gjorde brödet i. Det blev inget konstigt med det ändå utan man kan ju kalla det jättefranska istället :) här nedan har ni receptet nedskrivet i alla fall.

1 jättefranska eller 2 ”vanliga” rostbröd

  • 25 G jäst
  • 5 dl vatten fingervarmt
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk rapsolja
  • 2 tsk salt
  • 10-12 dl vetemjöl

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt lite av vattnen och rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt sedan resten av vattnet tillsammans med strösocker, rapsolja, salt och lite i taget av vetemjölet (vill man ha grövre bröd så är det bara att byta ut någon deciliter eller två mot ex graham eller rågmjöl). Rör ihop allt till en smidig deg tills degen släpper kanterna. Använd bakmaskin eller elvisp med degkrokar.

Låt degen jäsa i ca 50 min under bakduk.

Baka ut degen och forma till en slät limpa för jätterost eller om man har två formar baka ut två degklumpar till två släta limpor. Lägg i form 1 1/2 l (i mitt fall en form med 2 l minst) med bakplåtspapper och pensla sedan över brödet med ägg eller vatten och strö över vallmofrö, jag använde chiafrö då jag inte hade vallmo hemma.

Täck med bakduk ytterligare i 30 min och sätt på ugnen till 250 grader. När du sedan ska grädda brödet sänker du värmen direkt till 200 grader och bakar sedan brödet i nedersta delen av ugnen i ca 30-35 min.

Låt sedan brödet svalna i formen/formarna innan du skär i skivor.

IMG_3177.JPG
IMG_3179.JPG  IMG_3180.JPG
Så gott det blev! Smakade någon skiva igår tillsammans med smör och ost, yummie!

Frys gärna in brödet som man inte ska äta direkt -om det finns något kvar, risken är stor att den äts upp ganska så fort (om man är fler i familjen förstås)