Källarfranska

Hembakat bröd är något av det bästa jag vet (tyvärr inte nyttigt alls) men så gott! Ibland vill man ”lyxa” till det lite extra på helgerna och då passade jag på att innan lillasyster kommer till världen att se till att det finns i frysen att ta fram till helgfrukosten.

Receptet hittade jag på Jennysmatblogg och det var verkligen ett superbra recept och enkelt.
Det som tar tid är just jäsningen, men annars var det hur enkelt och lättarbetat som helst. Har man bara en bra elvisp så behöver man inte använda bakmaskin till brödet heller.

Recept för ca 25 källarfranskor

5 dl fingervarmt/ljummet vatten
1 pkt jäst
1/2 tsk salt
1 msk rapsolja
1 msk honung
10 dl vetemjöl (Går bra att byta ut lite av vetemjölet mot mer rågsikt)
3 dl rågsikt

Gör såhär:
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt lite av det ljumna vattnet och rör om väl tills jästen löst sig helt, därefter tillsätter du resten av vattnet. Häll i resten av ingredienserna och tillsätt lite mjöl i taget tills degen känns smidig och släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min. Ta ut degen på mjölat bakbord och knåda den, dela sedan degen i fyra delar. Rulla ut varje deg och skär i 6 bitar per bit. Doppa snittytan i mjöl och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakhanduk och låt jäsa ytterligare ca 40 min. Grädda sedan brödet på 225 grader i mitten av ugnen i ca 10-15 min (de ska inte få för mycket färg utan vara ljusa). De bröd som man inte äter upp direkt, går som sagt utmärkt att frysa ner och ta fram vid tillfälle för att behålla färskheten.

Källarfranska 1

Källarfranska 2

 

Källarfranska 3

Källarfranska 4