Biffar med champinjonsås

Något som jag lärt mig äta på äldre dagar är färska champinjoner, något så grymt gott i grytor och såser har jag upptäckt.
Jag fick en gryta en dag hos mina svärföräldrar där det bestod just av färska champinjoner och jag kunde ju inte tacka nej till det utan åt glatt, tro det eller ej men det var då jag insåg vad jag missat här i livet. Det är ju verkligen sån skillnad på sladdriga geggiga i burk gentemot färska, alldeles perfekt motstånd i färska.

Jag var sugen på att testa någon annan sås till mina biffar än vanliga gräddsås och då kom jag just på det att man kunde göra den här Champinjonsåsen till det. Mums! Receptet har jag tagit ifrån Kryddburken.

Champinjonsås – Det här behöver du:

  • 500 gram färska champinjoner
  • 2 gul lök
  • 1 hackad vitlök
  • 1 msk kycklingfond + 2 dl vatten
  • 2 dl vitt vin(jag använde matlagningsvin)
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk kikkoman soya
  • Salt och vitpeppar

Gör så här:

Pensla champinjonerna med en bakpensel för att få bort smuts och jord. Dela champinjonerna i 4 delar och de allra minsta på mitten. Smält smör i en stekpanna och fräs på champinjonerna på hög värme så vätskan släpper. När champinjonerna fått lite färg och krympt till halva storleken, tillsätter du finhackad gul lök och vitlök.
Låt allt få fräsa ihop och blandas.

Slå på kycklingfond, vatten, vitt vin och grädde. Sänk värmen. Låt såsen få småputtra ca 5 min. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Tillsätt soya. Smaka av med salt & peppar.

Champinjonsås bild 1

Champinjonsås bild 2

Champinjonsås bild 3