Saffranspannacotta med pepparkakssmulor

Till julen (förra året) fick jag i uppdrag att fixa efterrätten, och vanligtvis gör man ju ris a´la malta, men eftersom inte alla äter utav den tänkte jag testa på att göra en saffranspannacotta istället.
Eftersom jag vet om att pannacotta är ganska mäktigt, så gjorde jag den i en stor skål istället, så att var och en kunde bestämma portionsstorlek själv. Mycket bättre så :)

Hur vackert blev inte den saffransgula färgen mot min älskade vita skål??! Superb!

Receptet nedan dubblerade jag så att det skulle täcka skålens botten.

Ingredienser

  • 1 vaniljstång
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 kuvert saffran
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 gelatinblad
  • 1 dl pepparkakor krossade

Gör så här:

Dela vaniljstången på längden. Koka upp grädde, saffran, vaniljstång och socker. Låt grädden sjuda i 15 minuter. Tag upp vaniljstången och skrapa ur den i grädden.

Låt under tiden gelantinbladen ligga i blöt. Krama ur dem och låt dem smälta i den varma vaniljgrädden. Häll upp pannacottan i vattensköljda koppar eller som jag i en stor skål (som tål värmen). Låt stelna i kyl ett par timmar eller gör den dagen innan och förvara den i kyl över natt.

Dekorera med pepparkakssmulor vid servering och njut av denna krämiga underbart goda Saffranspannacotta.

Saffranspannacotta bild 4

Saffranspannacotta bild 3

Saffranspannacotta bild 2