Sy hissgardin med knytband

Första gången någonsin jag sytt mig en egen gardin och det gick ju hur bra som helst, den blir ju inte fabriks perfekt direkt, men duger gott och väl åt mig.

Denna hissgardin (om man nu kan kalla den det) har jag sytt till snuttis barnrum och tyget jag använt mig utav är Tilda-tyg som finns att köpa på Panduro. Älskar verkligen dessa tyger!!

Gör en liten beskrivning här nedan hur jag gjorde, sen finns det säkert tusen varianter, men såhär gjorde i alla fall jag :)

Börja med att mäta fönstrets bredd och längd (hur lång hissgardinen ska vara i utsläppt läge)

Hissgardin med knytband bild 2

Lägg sedan till 4 cm på var sida, alltså 8 cm totalt på bredden. Mitt fönster var 1.34 m och jag mätte tyget till 1.42 m. Längden tog jag lika långt som måttbandet ner och sedan lade jag till 10 cm. Så längden på tyget blev tillslut 1.59 m.

Hissgardin med knytband bild 1

Stryk till tyget någorlunda rakt och fritt från veck och skrynklor, sedan börjar du att fålla 2 cm in på båda långsidorna. Sy med raksöm.

Hissgardin med knytband bild 3

Nu är det dags att sy kanalerna på kortsidorna och här fållar du in 5 cm på båda kortsidorna, (det som ska vara upptill och nertill på gardinen) sy likaså här med raksöm och tänk då på att sy nära kanten där du klippt och inte där tyget är dubbelvikt, så att du kan trä in gardinstång samt rundstav sedan.

Hissgardin med knytband bild 4

Sådär ja, upphängd på vanlig gardinstång.

Hissgardin med knytband bild 5

Nu är det bara att såga till en bit rundstav lika bred som gardinen är. Du köper rundstav på något byggvaruhus.

Hissgardin med knytband bild 6

Trä in den i botten på tyget

Hissgardin med knytband bild 7

Och så är det bara till att rulla upp gardinen så långt som du själv tycker passar och så välj valfria band att knyta upp den med, jag valde rosa satinband inköpt ifrån Åhlens. Wooola :)

Hissgardin med knytband bild 8

Inte så svårt va? :)

Nu är det inte mycket kvar som fattas för att få den där mys-känslan i barnrummet!