Italienskt bjudbröd

För någon helg sedan bjöd jag ett par vänner på en ny rätt som jag aldrig ätit innan och den var enkel att laga och bra mat att förbereda!

Receptet har jag tagit ifrån Matplatsen och det verkar vara en rätt som cirkulerar på många bloggar runt om. Jag har inte gjort exakt som orginal receptet men det är det som kommer läggas upp här nedan. Så fritt fram att ta bort eller lägga till något efter tycke och smak. Man kan göra den här rätten med precis vilket innehåll man vill, gör ex en vanlig köttfärssås  men inte med fullt så mycket vätska så den blir rinnig. Ja har man bara lite fantasi så går den att variera på många olika sätt.

Till ett bröd (ca 4 port) behövs:

 • 1 gul lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 10 soltorkade tomater
 • 500 köttfärs
 • smör att steka i
 • 1 burk krossade tomater
 • 2 msk torkad basilika alt. en kruka färsk
 • 1-2 tsk salt
 • peppar
 • en nypa socker (använde inte alls)
 • 1 dl blandade oliver utan kärnor (använde inte alls)
 • 125 g mozzarella
 • 150 g riven ost (jag blandade vanlig riven ost med riven mozzarella)
 • 1 lantbröd el liknande (runt eller avlångt)

Gör såhär:

Hacka lök, vitlök och tomaterna. Stek färsen med löken och tillsätt sedan krossade tomater, soltorkade tomater och basilika. Låt sjuda 10 min. Smaka av med salt, peppar och (socker). Ställ åt sidan och låt svalna något.

Skär av ett lock på brödet och gröp ur det till det återstår en kant på ca 2 cm runtom. Hacka (oliverna) och skär mozzarellan i bitar. Blanda ner riven ost, mozzarella och (oliver) i köttfärsblandningen och fyll brödet med detta. Lägg på locket och slå in brödet i aluminiumfolie. Grädda i 175 C ca 30 min tills det är genomvarmt.

Italienskt bjudbröd bild 1

Italienskt bjudbröd bild 2

Italienskt bjudbröd bild 3

Italienskt bjudbröd bild 4

Italienskt bjudbröd bild 5

Italienskt bjudbröd bild 6

Servera med en god sallad till, det är allt som behövs! :)