Skinkstek

Nu är jag tillbaka efter ett litet uppehåll, barnafödande :) Hinner lixom inte riktigt med att skriva blogginlägg så ofta som innan, jag har några inlägg som jag skulle behöva lägga upp, men jag tar det när jag får tiden helt enkelt :)

Nu till maten, hur gott är det inte med en stek i ugnen serverad med gräddsås och kokta grönsaker? Jo helt gudomligt, och så enkelt som det kan bli!

Ingredienserna som behövs till steken är följande:

  • 1 -1,5 kg skinkstek
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar eller vitpeppar
  • 1 tsk lökpulver eller någon torkad krydda som timjan, rosmarin eller liknande

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Salta och peppra och strö ev. lite av någon av kryddorna t.ex. rosmarin, timjan eller lökpulvret på botten av en ugnssäker form. Ta ungefär hälften av angiven mängd och spara resten till att strö över ovanpå (här behöver man egentligen inte ha några exakta mått på kryddorna utan krydda som du själv känner).

Lägg skinksteken i ugnsformen, om någon sida har mer fett än den andra, ta den feta sidan uppåt.

Använd resten av kryddorna på ovansidan och smörj in den även så sidorna får lite krydda.

Stick in en kött-termometer så att spetsen kommer i mitten av steken och ställ sedan in den i nedre delen av ugnen tills temperaturen visar 75 grader (det tar ca 1 1/2 timme).

Ta sedan upp steken och låt den stå 10-15 minuter innan du skär den i tunna skivor.

Skär steken i 1/2 cm tjocka skivor.

Och sen serverar du som sagt med en god gräddsås och kokta grönsaker till så har du en fantastiskt god matträtt, och med fördel kan du frysa in resten som blir över så har du även goda matlådor i frysen som väntar :)

Jag gör en liknande rätt idag, men med fläskstek istället, den gör jag på samma sätt, Va är skillnaden egentligen? Ser ju nästan likadan ut och kommer väl från samma del av grisen? ajja, gott ska det bli iaf :)

 

2 kommentarer

Kommentarer är stängda.