Nyårsdessert – Semifreddo

Till nyår så blev det så att vi tillslut bestämde oss för att vara hemma hos mig och Peter, det vi hade som vi också tillslut bestämde oss för var den här trerätters menyn:

Förrätt: Kräftsoppa med vitlöksbröd

Varmrätt: Vitlöksgratinerad oxfile med rotfruktsgratäng samt rödvinsås

Efterrätt: Semifreddo

Gissa vilket av dessa jag inte var sen på att göra? :) hehe

Det som jag här och nu ska bjuda er receptet på, super enkel dessert som inte alls är något svår och kräver ingen större arbetsinsats heller, bara det att den ska vara i frysen några timmar, annars a piece of cake :)

Receptet på semifreddon tog jag ifrån sotasakar.com.

Ingredienser:

  • 2 dl socker
  • 4 äggulor
  • 4 äggvitor
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 50 g mörk choklad (minst 70 procent kakao)
  • en nypa salt om man vill
  • 10 -15 maränger (fanns inte när jag skulle ha så fick bli utan)
  • 1 dl hallon
  • 1 dl mango skurna i tärningar

Gör såhär:

Vispa äggulorna med sockret och fröna från vaniljstången. Rör ner den hackade mörka chokladen, de smulade marängerna och frukten. Vispa äggvitorna hårt (om man vill kan man ha i en nypa salt) och vänd i försiktigt tillsammans med den vispade grädden (den ska vara medelhårt vispad och inte rinna).

Rör om varsamt så att allt blandar sig och häll i en form typ sockerkaksform eller en avlång brödform. Frys i några timmar och servera med mer hallon och mango och lite grovt hackad choklad. Låt semifreddon tina en aning innan servering så att inte frukten är alldeles genomfrusen, jag lät den tina i kylskåpet i 30 min innan servering.

Mycket god efterrätt måste jag säga! halvfrusen italiensk glassdessert :) Mmm Mmm Mmm. Den kan jag lätt tänka mig att bjuda på igen, vi får se vad det blir för tillfälle den kan komma till bjudning igen :)